Un ghid cuprinzător al rețelei Lightning
Cuprins
⚡️ Ce face Lightning Network?
Rețeaua Lightning Network este un al doilea strat al lanțului Bitcoin care schimbă regulile jocului, permițând utilizatorilor să se angajeze în siguranță în tranzacții fără a fi nevoie ca acestea să fie listate pe lanțul principal. Aceasta constă în canale de plată care conectează participanții și permit schimburi rapide și rentabile direct între ei. Această soluție în afara lanțului nu numai că oferă tranzacții mai rapide, dar oferă și o protecție suplimentară care nu se poate compara cu cea oferită de rețelele tradiționale.
⚡️ Este rețeaua Lightning sigură?
Este mult mai riscant să achiziționați bitcoini prin Lightning decât să primiți plăți obișnuite.
⚡️ Cine folosește rețeaua Lightning?
Utilizatorii pot trimite și primi „sfaturi” despre bitcoini prin intermediul (LN) pe Twitter. Mulți dintre cei 360 de milioane de utilizatori activi lunar ai Twitter pot trimite plăți în bitcoin către alte conturi Twitter imediat și gratuit, datorită aplicației de plată Strike, compatibilă cu rețeaua Lightning Network.
⚡️ Are rețeaua Bitcoin Lightning Network o monedă?
Este extrem de important să înțelegem că (LN) nu creează o nouă criptomonedă, ci doar folosește infrastructura Bitcoin. În plus, natura sa descentralizată permite accesul utilizatorilor fără niveluri de permisiune și este implementată folosind cod sursă deschis. Rețeaua oferă, de asemenea, încredere în siguranța sa, deoarece tranzacțiile sunt efectuate pe binecunoscutul blockchain Bitcoin cu contracte inteligente pentru decontări sigure în afara rețelei.
Rețeaua Lightning Network este un al doilea strat care constă în numeroase canale de plată între persoane fizice sau utilizatori Bitcoin. Această rețea este construită peste blockchain-ul Bitcoin (BTC) și permite tranzacții în afara lanțului.
Canalul Lightning Network este o metodă de tranzacționare bidirecțională prin care oamenii pot trimite sau primi plăți unii de la alții. Cel de-al doilea strat îmbunătățește scalabilitatea aplicațiilor blockchain prin organizarea tranzacțiilor care nu se află pe rețeaua blockchain primară (primul strat), dar care pot totuși să utilizeze puterea acesteia.
Utilizarea pe scară largă a unei criptomonede este adesea limitată de scalabilitatea acesteia. De exemplu, o rețea blockchain poate gestiona milioane sau miliarde de tranzacții pe secundă atunci când este dimensionată corespunzător. Atunci când decontările și comisioanele de tranzacție sunt reduse în afara rețelei prin intermediul (LN), aceasta permite noi aplicații, cum ar fi microplățile instantanee. Acest lucru ar putea răspunde potențial la problema „poți cumpăra cafea cu Bitcoin?”, care îi afectează pe mulți utilizatori potențiali.
În ciuda avantajelor sale, rețeaua Lightning Network prezintă câteva probleme de securitate. Utilizatorii trebuie să fie conștienți de aceste riscuri pentru a-și proteja monedele împotriva pierderii atunci când folosesc rețeaua.
Chiar dacă rețeaua Lightning Network este încă în fază incipientă, ea prezintă câteva riscuri potențiale care nu au fost încă identificate. De exemplu, această tehnologie poate conține erori sau probleme tehnice neașteptate pe măsură ce continuă să evolueze.
În ciuda oricăror îndoieli, (LN) s-ar putea dovedi a fi un progres pentru Bitcoin și pentru criptomonede în ansamblu. Acesta este un pas înainte extrem de semnificativ în tehnologia blockchain, care ar putea într-o zi să realizeze potențialul inițial al Bitcoin de a fi utilizat la nivel mondial.
Istoria rețelei Lightning Network este scurtă, dar plină de evenimente
În 2015, Thaddeus Dria și Joseph Poon au revoluționat lumea criptomonedelor cu articolul lor provocator „The Lightning Bitcoin Network”, care a subliniat dezvoltarea unui nou concept revoluționar: Rețeaua de monede Lightning. Aceste idei au fost discutate anterior de Satoshi Nakamoto, iar Mike Hearn a împărtășit aceste conversații cu dezvoltatorul de bitcoin Satoshi Nakamoto în 2013.
În rezumat, articolul analizează utilizarea canalelor de plată în afara lanțului. Aceste operațiuni financiare externe oferă o metodă prin care două părți necunoscute pot efectua rapid și în condiții de siguranță tranzacții financiare fără a pune o presiune suplimentară asupra rețelei, indiferent de cantitatea de date pe care o generează tranzacția lor. Performanța maximă a Visa a fost de 47.000 de tranzacții pe secundă în timpul unei perioade excepțional de aglomerate – demonstrând că o astfel de abordare poate fi extrem de eficientă și puternică.
Deși în prezent blocurile Bitcoin sunt limitate la șapte tranzacții, ar fi nevoie de mult timp pentru ca rețeaua să egaleze TPS-ul Visa dacă dimensiunea medie a blocurilor ar fi limitată la un megabyte. La începuturile sale, fiecare tranzacție în Bitcoin măsura aproximativ 300 de octeți și permitea doar până la 7 tranzacții pe secundă – ceea ce este în mod clar disparat față de tehnologia blockchain de ultimă generație de astăzi.
În plus,
În 2016, Driya și Poon au fondat Lightning Labs (în prezent CoinDesk) pentru a intensifica cercetările privind token-ul Lightning Network. Personalul s-a schimbat de atunci, însă ei rămân dedicați să facă protocolul să funcționeze cu platforma mainstream Bitcoin. Până în 2017, a existat un soft fork bazat pe SegWit, care a permis mai multe date pe bloc; acest lucru a dus la un avans crucial pentru capacitatea rețelei.
Investiția în rețeaua Lightning Network este o decizie care s-a dovedit deja profitabilă pentru mulți. Când Lightning Labs a lansat pentru prima dată tokenul lor, LNT, oamenii au putut să-l cumpere la 0,25 dolari fiecare în timpul unei oferte inițiale de monede în martie 2018. De atunci, valoarea sa a crescut vertiginos, iar din iunie 2019 un token costa 0,70 dolari! Nu ratați această oportunitate de aur; alăturați-vă celor care se confruntă cu succesul prin investiția în Lighting Network astăzi!
Cum funcționează Lightning?
Prin intermediul Rețelei Lightning, utilizatorii pot stabili canale lipsite de încredere între ei și alte părți, permițând tranzacții sigure cu criptomonede fără a fi nevoie să implice o terță parte. Cu această tehnologie, tranzacționarea activelor digitale este mai rapidă, mai ușoară și mai eficientă ca niciodată!
Atunci când participanții finanțează aceste canale, ei pot trimite un număr infinit de tranzacții fără comisioane. La închiderea canalului, registrul actualizat este imortalizat pe un blockchain permanent și este accesibil tuturor utilizatorilor.
(LNT) sunt „bidirecționale”, ceea ce înseamnă că ambele părți trebuie să fie de acord cu termenii canalului înainte ca acesta să poată fi deschis. Această configurație împiedică o parte să ia toate fondurile dintr-un canal fără acordul celeilalte părți.
Pentru a deschide un canal, ambele părți trebuie să contribuie cu criptomonedă la o „tranzacție de finanțare”, care este apoi transmisă pe blockchain. Tranzacția de finanțare nu este finalizată până când ambele părți nu sunt de acord cu ea.
Tranzacțiile financiare nu mai au nevoie de tehnologia blockchain. Cu ajutorul sistemului lor, ambele părți au posibilitatea de a tranzacționa bunuri și servicii încă de la început – toate înregistrările tranzacției fiind stocate în siguranță într-un registru accesibil fiecărui participant.
Avantajele rețelei Lightning
Principalele beneficii ale rețelei Lightning Network sunt tranzacțiile mai rapide și mai ieftine, permițând microplăți care nu au fost posibile niciodată până acum. Utilizatorii ar trebui să plătească taxe costisitoare pentru o simplă tranzacție și să aștepte o oră sau mai mult pentru confirmare dacă nu se folosește rețeaua Lightning. Deoarece minerii preferă să verifice tranzacțiile mai mari, deoarece obțin plăți mai mari, timpul de așteptare pentru tranzacțiile mai mici ar deveni și mai lung.
Rețeaua Lightning Network este o măsură de securitate suplimentară care funcționează pe lângă blockchain-ul Bitcoin.
Utilizatorii pot face tranzacții pe blockchain-ul principal pentru achiziții mai mari și pe Lightning Network în afara lanțului pentru achiziții mai mici, fără a fi nevoiți să se îngrijoreze de securitate. Canalele de plată din (LN) permit tranzacții private, atâta timp cât nimeni nu vede fiecare tranzacție în parte, ci doar pachetul global.
Lumea criptomonedelor se află în pragul unei descoperiri: schimburile atomice. Această tehnologie revoluționară le permite utilizatorilor să schimbe o criptomonedă cu alta fără a se baza pe un intermediar sau pe o bursă terță. Tehnologia de swap atomic este mai avantajoasă decât schimburile, deoarece permite o conversie aproape instantanee, cu costuri sau transferuri de portofel minime.
Rețeaua Lightning are anumite dezavantaje
Pentru a maximiza potențialul Rețelei Lightning, veți avea nevoie de un portofel echipat pentru a o executa. Deși nu este dificil de localizat un portofel care să funcționeze cu (LN), utilizatorul trebuie mai întâi să îl finanțeze dintr-un portofel Bitcoin convențional.
Cei care doresc să își mute bitcoin-ul dintr-un portofel obișnuit în rețeaua Lightning trebuie să fie pregătiți să plătească o taxă. Prin urmare, o parte din bitcoin se pierde în acest proces. Înainte de a putea efectua plăți prin intermediul rețelei Lightning Network, utilizatorii trebuie să își blocheze mai întâi bitcoinii într-un canal de plată.
Trimiterea de bitcoini între portofele poate fi costisitoare și necesită mult timp, ceea ce îi descurajează pe noii utilizatori. În schimb, anumite portofele pot procesa atât plățile din rețea, cât și cele din afara rețelei, fără taxe.
Înainte de a retrage, o parte din cadrul canalului de plată trebuie să închidă canalul și să returneze bitcoinii pentru a-i cheltui.nnel și să îi returneze înainte de a-i cheltui.
Este, de asemenea, o provocare să încheiem un flux de numerar și să lăsăm canalul deschis. Chiar și închiderea sau deschiderea unui canal de plată necesită ca ambele părți să efectueze o tranzacție preliminară, cunoscută sub numele de taxă de rutare, ceea ce este imposibil de realizat simultan. În timp ce deschiderea canalului este simplă în teorie, toate aceste cheltuieli suplimentare se adună pentru a o face mai scumpă decât sunt dispuși să plătească mulți utilizatori potențiali.
Cea mai importantă problemă a rețelei Lightning Network se numește Fraudă cu tranzacții offline. Dacă o persoană dorește să închidă canalul de plată în timp ce o altă persoană este offline, ar putea să îi fure banii. Iar dacă victima se reconectează la rețea, ar fi greu de urmărit și de urmărit hoțul, deoarece este posibil ca acesta să fi ieșit din nou offline.
În ciuda avantajelor sale, rețeaua Lightning are și anumite dezavantaje care trebuie abordate. De exemplu, plățile efectuate care nu trec de validare sunt cunoscute sub numele de plăți suspendate. Când vine vorba de verificare, rețeaua Bitcoin va rambursa o plată blocată; cu toate acestea, datorită priorității mai mari acordate tranzacțiilor autentice față de cele oprite, în comparație cu trecutul, poate dura ceva timp. Designul Rețelei Lightning Network înseamnă, de asemenea, că un utilizator trebuie să aibă un nod online pentru a-și procesa plățile, ceea ce nu este cazul cu Bitcoin.
În cele din urmă, chiar dacă Lightning Network poate aborda toate obstacolele sale, rămâne problema iminentă a reglementărilor guvernamentale. Autoritățile de reglementare ar putea întâmpina dificultăți în a înțelege suficient de bine Lightning Network pentru a adopta o legislație adecvată. În cazul în care autoritățile de reglementare nu reușesc, marii utilizatori de criptomonede ar putea, de asemenea, să aibă probleme în utilizarea (LN).
Chiar dacă legiuitorii înțeleg tehnologia, este posibil să nu permită utilizarea rețelei Lightning Network deoarece este anonimă. Deoarece legiuitorii pot observa doar tranzacția finală după ce un utilizator își închide canalul de plată, în loc să observe fiecare tranzacție în parte, autoritățile de reglementare ar putea fi reticente în privința aprobării acesteia.
Cum arată rețeaua Lightning în viitor?
Din fericire, rețeaua Lightning Network este din ce în ce mai utilizată. Potrivit DappRadar, există bitcoini în valoare de peste 110 milioane de dolari blocați în tranzacțiile Lightning. Acestea ar putea fi orice, de la plata unor produse sau servicii până la utilizarea aplicațiilor, jocuri de noroc și alte activități.
Unele aplicații sunt necesare pentru utilizarea rețelei, cum ar fi portofelele compatibile cu Lightning Network. Deoarece Lightning Network este un protocol distinct de rețeaua Bitcoin principală, utilizatorii au nevoie de un alt tip de portofel pentru a stabili canale de plată.
Pe măsură ce utilizarea rețelei Lightning Network (LN) se extinde la nivel global, un număr tot mai mare de utilizatori vor dori să utilizeze portofele special concepute pentru comercianți. Putem contribui la reducerea timpilor de tranzacționare pe această rețea prin dedicarea noastră ca operatori de noduri. Pentru a satisface cererile utilizatorilor și a ne adapta la aceste schimbări, avem nevoie de soluții de portofele mai robuste, adaptate comercianților care doresc tranzacții sigure și fiabile cu viteze fulger!
Rețeaua Lightning câștigă rapid teren în rândul întreprinderilor și organizațiilor. În ciuda faptului că se află încă în stadiul de formare, tehnologia a devenit vizibil mai intuitivă – ceea ce face ca entuziasmul pentru această inovație să crească rapid. Deoarece unele caracteristici sunt examinate în perioada lor beta, este posibil să aveți parte de disfuncționalități sau întârzieri ocazionale atunci când utilizați anumite aspecte – la fel ca majoritatea celorlalte sisteme bazate pe blockchain.
Comercianții pot retrage sume mici de bitcoin rapid și eficient din punct de vedere al costurilor folosind bursele care utilizează rețeaua Lightning Network – chiar și în cazul unui volum mare de trafic în rețea. Cu toate acestea, utilizatorii pot fi în continuare supuși unor întârzieri neplăcute și unor comisioane de tranzacționare costisitoare, după cum a avertizat Vitalik Buterin de la Takeoff.
De asemenea, a fost lansată o piață pentru informații bazate pe Lightning. Atunci când un canal de plată este închis, fondurile din acesta sunt blocate – însă unele noduri pot să nu funcționeze din când în când, lăsând canalele lor de plată deschise pentru tranzacții frauduloase. În loc să lase canalul nesupravegheat, un participant poate plăti o taxă modestă pentru turnul de control și poate da un semnal dacă este detectată o tranzacție frauduloasă.
Ce sunt nodurile rețelei Lightning?
Chiar dacă rețeaua Bitcoin Lightning Network propusă va funcționa în afara lanțului, aceasta va necesita în continuare ca nodurile să interacționeze între ele pentru a transfera fonduri și a monitoriza lanțul de bloc Bitcoin de bază.
Nodurile din rețeaua Lightning Network sunt responsabile de monitorizarea blockchain pentru a se asigura că nimeni nu fură fonduri. Fiecare nod trebuie să țină evidența persoanelor care transferă ce bani în cadrul fiecărui canal. Nodurile Bitcoin sunt de încredere pentru verificarea fiecărei tranzacții, însă trebuie doar să valideze fiabilitatea acelor tranzacții pe care le primesc.
Trei echipe de dezvoltatori lucrează deja la crearea de noduri Lightning Network – Lightning Labs, ACINQ și Blockstream. Când va intra în vigoare rețeaua Bitcoin Lightning Network? Rețeaua Bitcoin Lightning Network este încă nouă, cu doar 14.339 de noduri online din noiembrie 2020. Aceste noduri sunt răspândite pe 35.201 canale active. Rețeaua Bitcoin Lightning Network este o evoluție demnă de luat în seamă pentru această monedă digitală, chiar dacă s-ar putea să nu fie în măsură să rezolve toate problemele Bitcoin.
Știați că Rețeaua Lightning poate fi folosită și pentru a efectua tranzacții cu alte altcoinspeer-to-peer, cum ar fi Litecoin? Investirea câtorva momente pentru a înțelege această tehnologie este de neprețuit.
Acest ghid a prezentat rețeaua Lightning: ce este, cum funcționează, precum și avantajele și dezavantajele sale. Sperăm că aceste informații v-au fost utile pentru a înțelege Rețeaua Lightning!