Cum să tranzacționați Criptomonedă | Un ghid pentru începători

Începător

Ghidul începătorului pentru criptomonede

Intermediar

Un ghid intermediar pentru blockchain și cripto

Expert

Știri despre criptomonede pentru experți

În acest ghid pentru începători privind tranzacționarea criptomonedelor, vă vom ghida prin procesul de cumpărare și vânzare a activelor digitale pe o bursă de criptomonede. Criptomonedele folosesc criptografia pentru securitate și sunt de obicei descentralizate, ceea ce înseamnă că nu sunt controlate de guverne sau bănci.

Acest ghid este conceput pentru a-i ajuta pe începători să înțeleagă elementele de bază ale tranzacționării criptomonedelor.

Ce este tranzacționarea de criptomonede?

Tranzacționarea criptomonedelor implică schimbul de jetoane digitale sau virtuale pe platforme specializate. Aceste jetoane, cunoscute sub numele de criptomonede, utilizează tehnici criptografice pentru a asigura securitatea. Ele funcționează într-o manieră descentralizată, fără supraveghere din partea guvernului sau a instituțiilor financiare.

Cum funcționează tranzacționarea la vedere a criptomonedelor?

Tranzacționarea la vedere a criptomonedelor funcționează prin cumpărarea și vânzarea de criptomonede pe o bursă de criptomonede. Atunci când cumpărați o criptomonedă, în esență schimbați moneda dvs. fiduciară (de exemplu, USD, EUR, JPY) cu criptomoneda respectivă. Când vindeți o criptomonedă, în esență schimbați criptomoneda înapoi cu moneda dvs. fiduciară.

Există două tipuri principale de ordine pe care le puteți utiliza în tranzacționarea criptomonedelor:

 • Ordinele de piață sunt executate imediat la prețul curent al pieței.
 • Ordinele cu limită specifică prețul la care doriți să cumpărați sau să vindeți o criptomonedă. Ordinul dvs. va fi executat dacă prețul pieței atinge prețul dvs. limită.

Modalități de tranzacționare a criptomonedelor

Există patru tipuri principale de tranzacționare la vedere a criptomonedelor:

 • Day trading presupune cumpărarea și vânzarea de criptomonede într-o perioadă scurtă de timp, de obicei câteva ore sau minute.
 • Swing trading implică cumpărarea și vânzarea de criptomonede pe o perioadă mai lungă de timp, de obicei zile, săptămâni sau luni.
 • Tranzacționarea pe poziții implică deținerea unei criptomonede pentru o perioadă extinsă, de obicei luni sau ani.
 • Tranzacționarea prin speculație presupune cumpărarea și vânzarea de criptomonede pe baza unor speculații privind mișcările viitoare ale prețurilor.
Modalități-de-tranzacționare-a-criptomonedelor

Ziua de tranzacționare

Day trading este o strategie de tranzacționare pe termen scurt care implică cumpărarea și vânzarea de criptomonede într-o perioadă scurtă, de obicei câteva ore sau minute. Comercianții de zi urmăresc să profite de pe urma fluctuațiilor mici de preț ale criptomonedelor prin cumpărarea și vânzarea rapidă a acestora.

Avantaje

 • Potențial ridicat de profit: Tranzacționarea de zi are potențialul de a genera profituri mari, deoarece este posibil să se profite de pe urma fluctuațiilor mici de preț.
 • Lichiditate ridicată: Piețele de criptomonede sunt foarte lichide, ceea ce facilitează cumpărarea și vânzarea rapidă și ușoară de criptomonede.
 • Costuri de tranzacționare scăzute: Bursele de criptomonede au, de obicei, comisioane de tranzacționare scăzute, ceea ce poate reduce costul total al tranzacționării zilnice.

Contra

 • Risc ridicat: Day trading este o strategie cu risc ridicat, cu o probabilitate mare de a pierde bani.
 • Necesită multă îndemânare: Day trading necesită o înțelegere profundă a analizei tehnice și a psihologiei pieței pentru a identifica oportunități de tranzacționare profitabile.
 • Stres ridicat: Day trading poate fi foarte stresant, deoarece comercianții trebuie să ia decizii rapide sub presiune.
 • Necesită mult timp: Day trading necesită timp și efort semnificativ pentru a monitoriza piața și a lua decizii de tranzacționare.

Day trading poate fi o strategie profitabilă pentru traderii experimentați care se simt confortabil cu un risc ridicat și au mult timp de dedicat pieței. Cu toate acestea, este important să rețineți că tranzacționarea de zi nu este potrivită pentru toată lumea și există o probabilitate mare de a pierde bani.

Swing Trading

Swing trading este o strategie de tranzacționare pe termen mediu care implică cumpărarea și vânzarea de criptomonede pe o perioadă de timp ceva mai lungă, de obicei zile, săptămâni sau luni. Comercianții Swing identifică tendințele de pe piața criptomonedelor și urmăresc să profite de pe urma acestor tendințe, cumpărând criptomonede atunci când acestea sunt subevaluate și vânzându-le atunci când sunt supraevaluate.

Avantaje

 • Risc mai mic decât tranzacționarea de zi: Swing trading este mai puțin riscant decât day trading, deoarece comercianții nu trebuie să facă atât de multe tranzacții frecvente.
 • Mai mult timp pentru a identifica și analiza tendințele: Comercianții de tip swing au mai mult timp pentru a identifica și analiza tendințele de pe piața criptomonedelor, ceea ce le crește șansele de a face tranzacții profitabile.
 • Stres redus: Swing trading este mai puțin stresant decât day trading, deoarece traderii nu trebuie să ia decizii rapide sub presiune.

Contra

 • Potențial mai mic de profit: Swing trading nu are același potențial de profit ca și day trading, deoarece comercianții nu fac atât de multe tranzacții.
 • Necesită o înțelegere mai profundă a tendințelor pieței: Comercianții de swing trebuie să aibă o înțelegere mai profundă a tendințelor pieței pentru a identifica oportunități de tranzacționare profitabile.
 • Comisioanele de tranzacționare pot mânca în profituri: Swing trading poate fi mai scump decât day trading, deoarece comercianților li se percep de obicei comisioane de tranzacționare mai mari.

Swing trading poate fi o strategie profitabilă pentru comercianții care se simt confortabil cu un risc moderat și au o cantitate moderată de timp de dedicat pieței. Este o abordare mai puțin stresantă și mai ușor de gestionat decât day trading, permițând traderilor să profite de tendințele mai mari ale pieței. Cu toate acestea, este important să rețineți că swing trading nu este potrivit pentru toată lumea și există riscul de a pierde bani.

Tranzacționarea pozițiilor

Tranzacționarea de poziții este o strategie de tranzacționare pe termen lung care implică deținerea unei criptomonede pentru o perioadă extinsă de timp, de obicei luni sau ani. Comercianții de poziții cred în potențialul pe termen lung al criptomonedelor și sunt dispuși să facă față fluctuațiilor pe termen scurt pentru a beneficia de creșterea generală a pieței.

Avantaje

 • Risc mai mic decât tranzacționarea de zi și tranzacționarea swing: Tranzacționarea de poziție este considerată a fi cel mai puțin riscant tip de tranzacționare a criptomonedelor. În primul rând, comercianții de poziții sunt mai puțin afectați de fluctuațiile pe termen scurt și, în schimb, se bazează pe creșterea pe termen lung a pieței criptomonedelor.
 • Un potențial mai mare de profit: Tranzacționarea pe poziții poate genera profituri mai mari decât tranzacționarea pe timp de zi și tranzacționarea swing, deoarece comercianții dețin criptomonede pentru perioade mai lungi de timp.
 • Mai puțin angajament de timp: Comercianții de poziții nu trebuie să petreacă atât de mult timp monitorizând piața și luând decizii de tranzacționare precum comercianții de zi sau comercianții swing.

Contra

 • Capacitate redusă de a reacționa la schimbările de pe piață: Comercianții pe poziții sunt mai puțin capabili să reacționeze la schimbările bruște ale pieței sau la schimbările de sentiment, ceea ce poate duce la pierderea unor oportunități.
 • Necesită o înțelegere puternică a pieței criptomonedelor: Comercianții de poziție trebuie să aibă o înțelegere puternică a pieței criptomonedelor, inclusiv a fundamentelor, tendințelor și riscurilor acesteia.
 • Mai vulnerabil la scăderile pieței: Comercianții de poziție sunt mai vulnerabili la scăderile pieței, deoarece își au capitalul imobilizat în criptomonede pentru o perioadă mai lungă de timp.

Tranzacționarea de poziție poate fi o strategie profitabilă pentru comercianții care se simt confortabil cu un risc moderat sau ridicat și au un orizont de investiții pe termen lung. Este o abordare mai puțin solicitantă decât day trading sau swing trading, dar necesită o înțelegere mai profundă a pieței criptomonedelor și a tendințelor. Cu toate acestea, este important să rețineți că tranzacționarea de poziție nu este potrivită pentru toată lumea și există un risc semnificativ de a pierde bani.

Tranzacționarea cu speculații

Tranzacționarea prin speculație este o strategie de tranzacționare cu risc ridicat care implică cumpărarea și vânzarea de criptomonede pe baza speculațiilor privind mișcările viitoare ale prețurilor. Speculatorii încearcă să anticipeze evenimentele viitoare sau schimbările de pe piața criptomonedelor care ar putea avea un impact asupra prețurilor.

Avantaje

 • Potențial pentru profituri mari: Tranzacționarea prin speculație are potențialul de a genera profituri mari, deoarece comercianții pot profita de fluctuațiile mari ale prețurilor.
 • Abilitatea de a reacționa la schimbările de pe piață: Comercianții de speculații pot reacționa rapid la schimbările bruște ale pieței sau la schimbările de sentiment, ceea ce poate duce la oportunități profitabile.
 • Mai puțin timp de angajament: Tranzacționarea prin speculație poate fi o strategie cu un angajament de timp relativ redus, deoarece comercianții nu au nevoie de atât de mult timp pentru a monitoriza piața precum comercianții de poziție sau swing.

Contra

 • Risc ridicat: Tranzacționarea speculativă este considerată cel mai riscant tip de tranzacționare cu criptomonede. Acest lucru se datorează faptului că traderii se bazează pe judecata lor pentru a anticipa mișcările viitoare ale prețurilor, ceea ce poate fi foarte dificil.
 • Necesită o înțelegere puternică a psihologiei pieței: Tranzacționarea prin speculație necesită o înțelegere puternică a psihologiei pieței, deoarece comercianții trebuie să prevadă modul în care investitorii vor reacționa la știri și evenimente.
 • Mai volatilă decât alte strategii de tranzacționare: Tranzacționarea prin speculație este mai volatilă decât alte strategii de tranzacționare, deoarece comercianții sunt expuși la întreaga gamă de mișcări de preț de pe piața criptomonedelor.
 • Mai probabil să rezulte în pierderi: Tranzacționarea prin speculație este mai susceptibilă să genereze pierderi decât alte strategii de tranzacționare, deoarece se bazează mai degrabă pe speculații decât pe o analiză fundamentală.

Tranzacționarea prin speculație poate fi o strategie profitabilă pentru comercianții experimentați care se simt confortabil cu un risc ridicat și care au o înțelegere puternică a psihologiei pieței. Este o abordare cu mize mari care necesită o planificare atentă și disciplină. Cu toate acestea, este important să rețineți că tranzacționarea prin speculație nu este potrivită pentru toată lumea și există un risc semnificativ de a pierde bani.

Înțelegeți piața

Înțelegerea pieței este crucială atunci când înveți cum să tranzacționezi criptomonede, în special pentru începători. Piața criptomonedelor este foarte volatilă și complexă, ceea ce face esențială înțelegerea temeinică a factorilor care determină mișcările de preț pentru a lua decizii de tranzacționare informate.

Cum funcționează piața criptomonedelor

Piața criptomonedelor funcționează la nivel global pe o rețea descentralizată, de la egal la egal, permițând utilizatorilor să cumpere, să vândă și să tranzacționeze direct. Rezistentă la controlul unei singure entități, aceasta oferă deschidere, accesibilitate și transparență prin intermediul înregistrărilor publice blockchain.

Creșterea lichidității facilitează tranzacții mai fluide, dar piața este cunoscută pentru volatilitatea sa ridicată, ceea ce prezintă atât riscuri, cât și oportunități. Mai puțin reglementată decât piețele tradiționale, aceasta cuprinde participanți diverși, iar indicatorii de piață urmăresc tendințele în cadrul unui ecosistem mai larg de burse, portofele și procesatori de plăți.

Tendințe-cripto

Tendințe și analize de piață

Piața criptomonedelor înregistrează o creștere a adopției, întreprinderile, instituțiile și persoanele fizice determinând creșterea cererii și extinderea capitalizării pieței. Investitorii instituționali contribuie la lichiditate și stabilitate, legitimând criptomonedele ca o clasă de active recunoscută.

Dezvoltatorii inovează noi aplicații, sporind utilitatea criptomonedelor și stimulând și mai mult adoptarea. Evoluțiile globale de reglementare modelează peisajul pieței. În ciuda volatilității notabile a prețurilor, piața criptomonedelor oferă oportunități de tranzacționare pentru investitorii care tolerează riscul.

Din punct de vedere analitic, analiza tehnică presupune examinarea graficelor pentru a descoperi tendințe, în timp ce analiza fundamentală evaluează valoarea intrinsecă pe baza tehnologiei, a cazurilor de utilizare, a echipei și a comunității. Analiza sentimentelor măsoară opinia publică, iar analizele de ecosistem și de reglementare oferă perspective.

Evoluția continuă a pieței necesită o cercetare și o vigilență permanentă pentru a lua decizii de investiții în cunoștință de cauză.

Factorii care afectează prețurile criptomonedelor

Mai mulți factori cheie influențează volatilitatea pieței criptomonedelor. Dinamica de piață a ofertei și a cererii determină fluctuațiile de preț, iar adoptarea crescută stimulează cererea și crește prețurile.

Evoluțiile de reglementare joacă un rol esențial, atrăgând sau descurajând investitorii instituționali în funcție de reglementări. Progresele tehnologice pot ridica prețurile prin inovare sau le pot scădea din cauza preocupărilor legate de securitate. Știrile și evenimentele, pozitive sau negative, au un impact semnificativ asupra sentimentului și prețurilor.

Speculațiile și agitația pot duce la creșteri pe termen scurt, fără un suport fundamental. Marii deținători (balenele) influențează prețurile prin tranzacții semnificative, iar psihologia pieței, determinată de emoții precum frica și lăcomia, joacă, de asemenea, un rol.

Acești factori interconectați fac dificilă prezicerea impactului lor colectiv asupra prețurilor criptomonedelor.

Bazele tranzacționării criptomonedelor

Pentru a naviga în mod eficient pe piață, familiarizați-vă cu principiile de bază ale tranzacționării criptomonedelor:

 • Structura și dinamica pieței: Piețele de criptomonede sunt descentralizate, funcționând pe o rețea peer-to-peer fără intermediari. Deși rezistă la cenzură, acest lucru adaugă complexitate pentru comercianți.
 • Volatilitate și riscuri: Prețurile criptomonedelor sunt foarte volatile, oferind oportunități de profit, dar prezentând și riscuri de pierderi semnificative. Gestionați expunerea la risc și înțelegeți impactul volatilității înainte de a intra pe piață.
 • Bursele și portofelele: Bursele facilitează cumpărarea, vânzarea, parificarea și tranzacționarea criptomonedelor, în timp ce portofelele stochează chei private esențiale pentru accesul și gestionarea activelor.
 • Tipuri de ordine și execuție: Ordinele de piață tranzacționează la prețul curent al pieței, ordinele de limită stabilesc limite de preț, iar ordinele stop-loss vând automat la niveluri prestabilite pentru a limita pierderile.
 • Analiză tehnică și fundamentală: Analiza tehnică studiază graficele istorice ale prețurilor, în timp ce analiza fundamentală evaluează valoarea intrinsecă a criptomonedelor pe baza tehnologiei, a cazurilor de utilizare, a echipei și a comunității.
 • Diversificarea și gestionarea riscurilor: Atenuați riscurile prin diversificarea portofoliului dvs. de criptomonede între proiecte și prin utilizarea strategiilor de gestionare a riscurilor, cum ar fi ordinele stop-loss și dimensionarea poziției.
 • Învățare și cercetare continuă: Rămâneți la curent cu tendințele pieței, știrile și evoluțiile prin lectură regulată, participarea la seminarii web și crearea de rețele pentru a rafina strategiile de tranzacționare.
 • Începeți cu un nivel mic și creșteți treptat: În calitate de începător, începeți cu investiții mici, crescând treptat capitalul de tranzacționare odată cu experiența pentru a gestiona riscul și a evita deciziile emoționale.

Înțelegerea taxelor și costurilor

Taxele de tranzacționare a criptomonedelor, percepute de mineri, variază în funcție de congestia rețelei și de viteza dorită a tranzacției. Bursele impun comisioane de tranzacționare, de depunere, de retragere, de tranzacționare în marjă și de depozitare la rece. Portofelele pot percepe taxe pentru tranzacții, retrageri, miză sau împrumuturi. Unele oferă servicii gratuite, în timp ce altele percep un procent sau taxe fixe. Există comisioane ascunse, cum ar fi majorările sau spread-urile; compararea platformelor asigură oferte optime.

Cum-să-tranzacționați-cripto-pentru-începători

Cum să tranzacționați criptomonede?

Investițiile în criptomonede pentru începători necesită înțelegerea aspectelor cheie ale pieței și a principiilor fundamentale de tranzacționare. Această secțiune vă ghidează prin subiecte esențiale, cum ar fi structura pieței, bursele, tipurile de ordine și tehnicile de analiză, echipându-vă pentru a naviga prin complexitatea tranzacționării criptomonedelor.

 1. Alegeți o bursă de criptomonede: Primul pas este să alegeți o bursă de criptomonede. Sunt disponibile multe burse diferite, așa că este important să faceți cercetări și să găsiți una care are o reputație bună, este sigură și oferă criptomonedele pe care doriți să le tranzacționați. Unele burse populare includ Coinbase, Binance și Kraken.
 2. Creați un cont: După ce ați ales un exchange, trebuie să vă creați un cont. Acest lucru implică, de obicei, furnizarea numelui, a adresei de e-mail și a parolei. Unele burse pot solicita verificarea identității dvs. prin furnizarea unui act de identitate cu fotografie sau a altor documente.
 3. Depuneți fonduri: Înainte de a începe să tranzacționați, va trebui să depuneți fonduri în contul dumneavoastră. Cele mai multe burse acceptă depozite în valute fiat, cum ar fi dolari americani, euro sau yeni japonezi. Bursele acceptă, de asemenea, depozite în criptomonede.
 4. Selectați o pereche de tranzacționare: O pereche de tranzacționare este o pereche de criptomonede pe care le puteți tranzacționa una împotriva celeilalte. De exemplu, perechea de tranzacționare BTC/USD înseamnă că puteți cumpăra Bitcoin cu dolari americani și vinde Bitcoin pentru dolari americani.
 5. Plasați o comandă: Există două tipuri principale de ordine: ordine de piață și ordine la limită. Ordinele de piață sunt executate imediat la prețul curent al pieței. Ordinele cu limită specifică prețul la care doriți să cumpărați sau să vindeți o criptomonedă. Ordinul dvs. va fi executat dacă prețul pieței atinge prețul dvs. limită.
 6. Gestionați-vă tranzacțiile: După ce ați plasat un ordin, trebuie să vă monitorizați tranzacțiile și să vă gestionați riscul. Acest lucru poate implica setarea unor ordine stop-loss pentru a vă vinde automat criptomoneda dacă prețul scade sub un anumit nivel.
 7. Fiți la curent cu știrile de pe piață: Piața criptomonedelor este foarte volatilă, așa că este esențial să vă țineți la curent cu știrile și evoluțiile pieței. Acest lucru vă va ajuta să luați decizii de tranzacționare în cunoștință de cauză și să evitați greșelile costisitoare.

Cuvinte finale despre Crypto Trading

Abordarea cu prudență a tranzacționării criptomonedelor este esențială datorită complexității și volatilității acestora. Acordați prioritate înțelegerii dinamicii pieței, riscurilor, schimburilor, portofelelor, tipurilor de ordine, tehnicilor de analiză și învățării continue. Începeți cu investiții mici, crescând treptat pe măsură ce crește experiența, și evitați deciziile emoționale.

Diversificați portofoliile pentru a atenua riscurile, înțelegeți și minimizați comisioanele de tranzacționare și rămâneți informați cu privire la costurile ascunse. Cercetarea și învățarea continuă, menținerea la zi prin articole, webinarii și crearea de rețele, sunt esențiale.

Întrebări frecvente despre tranzacționarea cu criptomonede

Este tranzacționarea cripto bună pentru începători?

Tranzacționarea cu criptomonede poate fi profitabilă, dar cu riscuri. Ca în cazul oricărei investiții, există posibilitatea de a pierde bani. Înainte de a începe să tranzacționați cripto, este esențial să vă documentați și să înțelegeți riscurile implicate.

Care este suma minimă pentru a începe să tranzacționați în cripto?

Nu este necesară nicio sumă minimă pentru a începe să tranzacționați cripto, dar va trebui să luați în calcul taxele asociate tranzacționării și potențialul de pierderi. De asemenea, este esențial să aveți o înțelegere solidă a pieței înainte de a începe să investiți.

Merită să tranzacționezi cripto pe parcursul zilei?

Day trading este o strategie cu risc ridicat care implică cumpărarea și vânzarea de criptomonede într-o perioadă scurtă de timp. Aceasta poate fi o modalitate de a obține profituri rapide, dar este, de asemenea, extrem de volatilă și ai putea pierde o mulțime de bani dacă nu ești atent.

Care cripto este cea mai bună pentru day trading?

Nu există o criptomonedă “cea mai bună” pentru day trading. Cu toate acestea, unele criptomonede sunt mai volatile decât altele și pot fi mai potrivite pentru acest tip de tranzacționare.

Poți face 100 de dolari pe zi cu cripto?

A face 100 de dolari pe zi cu crypto day trading este posibil, dar este nevoie de muncă. Va trebui să ai multă îndemânare și experiență și să fii capabil să îți gestionezi riscurile cu atenție.

Începător

Ghidul începătorului pentru criptomonede

Intermediar

Un ghid intermediar pentru blockchain și cripto

Expert

Știri despre criptomonede pentru experți