Ce sunt formatorii de piață automatizați?

Începător

Ghidul începătorului pentru criptomonede

Intermediar

Un ghid intermediar pentru blockchain și cripto

Expert

Știri despre criptomonede pentru experți

⚡️ Este Robinhood un Market Maker?

Atunci când tranzacționați acțiuni, ETF-uri și opțiuni pe Robinhood, ordinele noastre sunt trimise imediat la formatori de piață care oferă, în general, prețuri mai mici decât bursele publice. Pentru a concura cu bursele, lucrăm cu formatori de piață care oferă reduceri firmelor de brokeraj ca a noastră.

⚡️ Ce este DeFi în lumea cripto?

Termenul “Decentralized Financial” (sau pur și simplu DEFi) se referă la un grup de tehnologii care au ca scop crearea unui nou sistem financiar pe internet, înlocuind intermediarii și mecanismele de încredere existente, folosind blockchains.

⚡️ Ce este AMM și DEX?

Un formator de piață automatizat (AMM) este un protocol rudimentar care permite funcționalitatea unei burse descentralizate (DEX), permițând tranzacționarea activelor folosind grupuri de criptomonede ca contrapartide, mai degrabă decât o piață tipică de cumpărători și vânzători.

⚡️ De ce nu este Bitcoin DeFi?

Bitcoin – este o formă virtuală de monedă bazată pe blockchain și funcționează în același mod ca și banii de hârtie. Dar, spre deosebire de bănci, DeFi oferă o oportunitate extraordinară de a împrumuta, împrumuta și schimba criptomonede precum Bitcoin cu o viteză și o fiabilitate fără precedent.

Când Uniswap s-a lansat în 2018, a devenit prima rețea descentralizată care a utilizat în mod eficient o tehnologie de creare automată a pieței (AMM).

Automated Market Maker (AMM) este baza tuturor schimburilor descentralizate (DEX), oferind utilizatorilor o modalitate directă și fără intermediari de a tranzacționa criptomonede. Spre deosebire de planurile tradiționale de market maker, AMM-urile oferă o experiență de tranzacționare automatizată și complet descentralizată – iar acest articol va explica mai în detaliu acest sistem revoluționar.

Cum se fac bani automate maker
Ce face un market maker?

Cheia unei piețe care funcționează bine este prezența unor Market Makers pricepuți. Haideți să aflăm cine sunt aceștia și cum conduc ei piețele ordonate.

Sunteți curioși să aflați ce deosebește un market maker de un order taker? Să analizăm diferențele cheie dintre aceste două roluri de investiții.

Un formator de piață creează lichiditate pentru perechile de tranzacționare pe bursele centralizate – cu alte cuvinte, facilitează cumpărarea sau vânzarea de către comercianți. O discuție centralizată face acest lucru prin organizarea și urmărirea tranzacțiilor și prin oferirea unui sistem automatizat care face să se potrivească cumpărăturile cu vânzările. Astfel, de exemplu, dacă traderul A dorește să achiziționeze 1 BTC la 34.000 de dolari, bursa garantează că traderul B va fi pregătit și dispus să vândă 1 BTC la acest preț.

Este UniSwap un AMM
Ce este o AMM?

Deci, ce se întâmplă dacă bursa nu poate descoperi imediat potrivirile adecvate pentru ordinele de cumpărare și vânzare?

În acest caz, definim lichiditatea activelor ca fiind limitată.

Lichiditatea este o descriere adecvată a comodității de tranzacționare a activelor. O lichiditate ridicată implică faptul că piața este activă, cu mulți cumpărători și vânzători pentru o anumită achiziție. O lichiditate scăzută indică o activitate mai puțin intensă și face ca achiziționarea și vânzarea unui activ să fie mai dificilă.

Care sunt cele mai mari burse criptografice?
Cine sunt cei mai importanți creatori de piață?

Slippage rezultă direct din lipsa de lichiditate, cauzând o neconcordanță de preț la sfârșitul unei tranzacții. Acest efect apare adesea atunci când se tratează cu piețe foarte energice, cum ar fi criptomonedele, astfel încât bursele trebuie să accelereze tranzacțiile pentru a minimiza slippage-ul pe cât posibil.

Pe de altă parte, bursele centralizate au nevoie de comercianți experimentați sau de organizații financiare care să ofere lichiditate pentru perechile de tranzacționare pentru a genera un sistem de tranzacționare îndemânatic. Aceste instituții financiare stabilesc numeroase ordine de cumpărare și vânzare pentru a se potrivi cu ordinele comercianților cu amănuntul. Aceasta permite bursei să garanteze că contrapartidele sunt întotdeauna disponibile pentru toate tranzacțiile. În acest sistem, furnizorii de lichiditate își asumă rolul de formatori de piață. Cu alte cuvinte, formatorii de piață ajută la procesele necesare pentru a oferi lichiditate perechilor de tranzacționare.

Ce este un formator de piață automatizat?
Cum pot deveni un market maker Bitcoin?

Ce înseamnă să fii un formator de piață?

DEX-urile sunt burse descentralizate care au ca scop minimizarea tuturor intermediarilor în tranzacționarea criptomonedelor. Acestea nu suportă tehnologii de potrivire a ordinelor și nici infrastructură de custodie (unde întreprinderea păstrează toate cheile private ale portofelelor). Prin urmare, DEX încurajează autonomia, astfel încât utilizatorii să se poată angaja în tranzacții direct din portofele necustodiale (portofele în care

DEX înlocuiește, de asemenea, sistemele standard bazate pe comenzi cu protocoale mai noi și mai avansate numite AMM. Aceste tehnologii utilizează contracte inteligente – programe informatice cu executare automată – pentru a stabili prețul activelor digitale și pentru a oferi lichiditate prin prinderea acestora în acorduri. Utilizatorii nu tranzacționează, din punct de vedere tehnic, împotriva altor părți; ei fac schimburi între lichiditățile disponibile în cadrul contractelor inteligente.

Cum funcționează formatorii de piață automatizați (AMM)?
Ce este un formator de piață automatizat (AMM)?

Cum funcționează formatorii de piață automatizați (AMM)?

Înainte de a explora modul în care funcționează AMM-urile, trebuie să înțelegem conceptul de registru de ordine. Un registru de ordine este un registru digital în care toate ordinele de cumpărare și vânzare pentru un anumit activ sunt organizate în funcție de nivelul de preț. Astfel, atunci când un formator de piață de pe o bursă centralizată plasează oricare dintre tipurile de ordine, acesta creează o intrare în registrul de ordine.

Oricine, nu doar formatorii de piață, poate ajuta aceste fonduri comune contribuind cu active din colecție. De exemplu, dacă doriți să oferiți lichiditate unui fond comun ETH/USDT, trebuie să furnizați o anumită proporție prestabilită de ETH în raport cu USDT.

Care este diferența dintre un market maker și un trader?
Ce face un market maker?

Pentru a menține echilibrul activelor din fondurile comune de lichidități cât mai consistent posibil și pentru a elimina diferențele de preț între investițiile comune, AMM utilizează formule matematice prestabilite. Uniswap, de exemplu, utilizează formula simplă x*y=k pentru a stabili o relație matematică între activele specifice stocate în fondurile de lichidități.

Formula: x/(y+k)=a 100. Această metodă se utilizează atunci când doriți să comparați două proporții cunoscute. De exemplu, piața bursieră utilizează această ecuație pentru a afișa modul în care valoarea unui activ se modifică în comparație cu cea a altui activ. În exemplul nostru, x reprezintă valoarea activului A, în timp ce y este egală cu valoarea activului B; k este o constantă, În timp ce a afișează noua proporție a ambelor active după investiție.

Pentru cine lucrează un formator de piață? ce sunt automatizată maker
Cine sunt cei mai importanți creatori de piață?

În esență, grupurile de lichidități Uniswap mențin o situație în care produsul dintre prețurile lui A și B este întotdeauna egal cu același număr.

Să luăm ca exemplu fondul de lichidități ETH/USDT. Atunci când comercianții cumpără ETH, aceștia contribuie cu USDT la fondul comun și iau ETH. Acest lucru determină scăderea cantității de Ethereum din pool, ceea ce duce la o creștere a prețului pentru a face munca de echilibrare x*y=k. Dimpotrivă, atunci când mai mulți USDT intră în pool, prețul ETH va scădea, deoarece există mai mulți ETH în pool-ul de lichidități.

Este Robinhood un formator de piață?
Manipulează formatorii de piață prețurile acțiunilor?

Schimburile mari de active în afara sau în interiorul fondului de lichiditate pot provoca schimbări dramatice ale prețurilor de pe piață și ale prețurilor de tranzacționare. De exemplu, dacă Ethereum este cotat la 3.000 de dolari, dar când este schimbat cu o altă monedă dintr-un pool similar primește mai mult ETH, valoarea sa poate scădea cu până la 150 de dolari!

Pentru a profita de oportunitățile de arbitraj, bursele de criptomonede trebuie să aibă o lichiditate adecvată. Acest lucru înseamnă că suficiente ordine de piață vor fi pregătite și vor aștepta volume mari de tranzacționare. Dacă construirea unui pool pe o platformă de schimb este ceva ce ați luat în considerare, liniștiți-vă știind că există spațiu amplu pentru a tranzacționa cu ușurință cantități considerabile de Ether!

Cum câștigă bani pe diferență cei care fac piața?
Creatorii de piață tranzacționează împotriva dumneavoastră?

Comercianții de arbitraj sunt dornici de active care se tranzacționează cu discount în bazinele de lichiditate și le cumpără până când prețul activului revine la valoarea de piață.

De exemplu, să presupunem că prețul ETH din fondul de lichidități scade în comparație cu cursul de schimb al acestuia pe alte burse. În acest caz, comercianții de arbitraj pot profita prin achiziționarea de ETH în colecție la un preț mai mic și prin vânzarea acestuia la o sumă mai mare în cadrul vânzărilor externe. Costul ETH-ului pus în comun se va recupera treptat până când se va alinia la cursul mediu al pieței cu fiecare tranzacție.

Definiția unui formator de piață
Pot vedea formatorii de piață ordinele stop?

În concluzie, merită menționat faptul că x*y=k din Uniswap este doar una dintre formulele matematice pe care le folosește astăzi AMM. De exemplu, Balancer folosește o conexiune matematică mult mai complexă pentru a permite utilizatorilor să combine până la 8 active digitale într-un singur fond de lichidități. Pe de altă parte, Curve utilizează o curbă pentru a stabiliza prețul activelor sale sintetice.

Dar nu vă puneți toate ouăle într-un singur coș! Este vital să rețineți acest lucru, deoarece fiecare formator de piață automatizat are propriul set de reglementări care trebuie înțeles înainte de a investi.

Importanța furnizorilor de lichidități în cadrul AMM
Semnificația creatorului de piață

Importanța furnizorilor de lichidități în cadrul AMM

AMM, ca și alte sisteme automate de tranzacționare, are nevoie de lichiditate pentru a funcționa. Subfinanțarea bazinului este susceptibilă la derapaje. Utilizatorii sunt încurajați să depună active digitale în bazine de lichidități, astfel încât alții să le poată tranzacționa pentru a minimiza derapajele.

Obiectivul acestui fond comun este de a oferi siguranță pentru comercianții care nu dispun de fonduri suficiente. Pentru a încuraja furnizorii de lichiditate (LP) să mențină colecția, aceștia vor primi o parte din comisioanele plătite pentru tranzacțiile procesate. Altfel spus, dacă depozitul dvs. reprezintă 1% din lichiditatea prinsă în pool, veți câștiga aproximativ 0,25% din comisioanele de tranzacție.

Cum funcționează un formator de piață automatizat?
Cum funcționează definiția amm a cripto Dex?

Pe de altă parte, AMM-urile oferă jetoane de gestionare pentru LP și comercianți. Tokenul de gestionare permite proprietarului să aibă un cuvânt de spus în administrarea și dezvoltarea protocolului AMM.

AMM are mai multe posibilități de recoltare.

În plus față de stimulentele prezentate mai sus, LP pot beneficia de oportunități de creștere a randamentului care le promit creșterea veniturilor. Pentru a profita de acest beneficiu, trebuie să depuneți proporția corespunzătoare de active digitale în fondul de lichidități al protocolului AMM. Odată ce depozitul dvs. este confirmat, protocolul AMM vă va trimite jetoane LP. În unele cazuri, puteți apoi să depuneți – sau să “investiți” – acel jeton într-un protocol de împrumut separat și să câștigați dobânzi suplimentare.

automatizată maker are mai multe posibilități de recoltare.
Cum fac formatorii de piață o piață?

Profitați la maximum de avantajele protocoalelor de finanțare descentralizată (DeFi) și obțineți câștiguri substanțiale cu token-urile lichidatorului. Veți avea acces la tot capitalul stocat în fondul de lichidități original, schimbându-le pe acestea în numerar. Atunci când sunt utilizate în mod corespunzător, jetoanele lichidator pot garanta investitorilor randamente uriașe, dar sigure!

Ce înseamnă pierderea ireversibilă a bazinului de lichid?

Ce este un creator de piață automatizat amm definiție crypto )
Creatorii de piață tranzacționează împotriva dumneavoastră?

Atunci când raportul de preț al unui grup de active combinate în cadrul unui fond comun de lichidități se modifică, se pot crea pierderi insurmontabile pentru investitori. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când activele puse în comun se îndepărtează de valoarea investiției inițiale, fondul de lichiditate (LP) suferă automat pierderi de capital. În plus, fluctuațiile extreme ale prețurilor determină pierderi și mai mari de bani. Pool-urile cu lichiditate redusă sunt deosebit de vulnerabile la acest tip de volatilitate.

Creatorii de piață automatizată maker
Cum păcălești un market maker?

Cu toate acestea, această pierdere este doar temporară, deoarece raportul de preț va reveni probabil la nivelul său anterior. Dacă un LP nu așteaptă ca raportul de preț să revină la nivelul inițial și decide să încaseze anticipat, va suferi o pierdere permanentă. Costurile de tranzacție sau comisioanele de plasare a jetoanelor LP ar putea anula astfel de pierderi.

Probleme de securitate automatizată maker

Cu toate că este mai probabil ca mecanismele de garantare a pieței să fie sparte, bursele centralizate nu sunt sigure. În 2016, o sumă impresionantă de patru miliarde de dolari în Bitcoin a fost furată de la bursa de criptomonede Bitfinex. Departamentul de Justiție al Statelor Unite a recuperat o parte din bani în februarie 2023.

Probleme de securitate AMM
automatizată maker

Cu toate acestea, protocoalele Defi, cum ar fi Uniswap, au fost piratate atunci când au fost furate depozitele de lichidități pentru anumite fonduri comune. Chiar dacă au fost implementate unele proceduri de securitate pentru a descuraja viitoarele spargeri, doar unele protocoale Defi au aceste măsuri de siguranță. De asemenea, în funcție de cine a scris contractul inițial, contractele inteligente pot fi, de asemenea, piratate.

Începător

Ghidul începătorului pentru criptomonede

Intermediar

Un ghid intermediar pentru blockchain și cripto

Expert

Știri despre criptomonede pentru experți