Bitcoin Preț
Statistici
Volum | 82308985399.16 |
Capitalizare de piață | 2095051226278.70 |
Aprovizionare disponibilă. | 19813384.00 |
Aprovizionare totală | 19813384.00 |
Cuprins
- Prețul istoric al BTC
- Despre Bitcoin
- Tehnologia Bitcoin
- Securitatea rețelei Bitcoin
- Ce este mineritul Bitcoin?
- Reducerea Bitcoin la jumătate
- Cum să stocați Bitcoin?
- Cum să cumpărați BTC?
- Piețele Bitcoin
- Consumul de energie al Bitcoin
- Cum este actualizată tehnologia Bitcoin?
- Bitcoin vs Ethereum
- Întrebări frecvente despre Bitcoin
Prețul istoric al BTC
2009
În 2009, Bitcoin a început fără nicio valoare reală. A fost o idee nouă care a plăcut mai ales fanilor tehnologiei. Prima utilizare cunoscută a Bitcoin pentru a cumpăra ceva s-a întâmplat în 2010. Un utilizator timpuriu de Bitcoin a cumpărat două pizza cu 10.000 BTC.
2011
În 2011, prețul Bitcoin a atins același nivel ca un dolar american în februarie. Aceasta a fost o mare afacere pentru Bitcoin. Până în iunie 2011, prețul său a urcat până la aproximativ 31 $. Dar apoi a scăzut puternic, coborând la aproximativ 2 $ până în noiembrie.
2013
În aprilie 2013, prețul Bitcoin a sărit la aproximativ 266 de dolari. Acest lucru s-a întâmplat deoarece mai mulți oameni și știrile au început să îi acorde atenție. După o scădere la mijlocul anului, prețul a crescut din nou la sfârșitul anului 2013. Acesta a ajuns la aproximativ 1.200 de dolari în noiembrie. Acest lucru s-a datorat interesului din China și pieței Drumul Mătăsii, care a făcut-o și mai populară.
2014-2015
Din 2014 până în 2015, prețul Bitcoin a scăzut mult după maximul de la sfârșitul lui 2013. Această scădere a avut loc parțial din cauza unor probleme cum ar fi hacking-ul bursei Mt. Gox sau interzicerea de către China a tranzacțiilor cripto către bănci. Prețul a rămas scăzut pentru cea mai mare parte a anului 2015, între 200 și 300 de dolari.
2017
În 2017, valoarea Bitcoin a crescut foarte mult. A început anul la aproximativ 1.000 de dolari și s-a încheiat la aproape 20.000 de dolari în decembrie. Acest salt mare s-a datorat unei noi tendințe numite ICO (Initial Coin Offerings)*, faptului că tot mai mulți oameni au aflat despre ea și că oamenii au investit în ea în speranța de a face bani.
*Oferta inițială de monede (ICO) este un eveniment în cadrul căruia o companie vinde o nouă criptomonedă pentru a strânge bani. Investitorii primesc criptomonedă în schimbul contribuțiilor lor financiare.
2018-2019
După maximul de la sfârșitul anului 2017, prețul Bitcoin a scăzut din nou. Acesta a atins un minim de aproximativ 3.200 de dolari în decembrie 2018. În cea mai mare parte a anului 2019, prețul a fost din ce în ce mai bun și a ajuns la aproximativ 10.000 de dolari până la sfârșitul anului.
2020-2021
Din 2020 până în 2021, pandemia COVID-19 a făcut ca prețul Bitcoin să scadă la început. Dar acesta a urcat rapid din nou. A început 2021 la aproximativ 29.000 de dolari. Până în noiembrie 2021, Bitcoin a atins noul ATH (All-time high) la aproximativ 69.000 $.
2022
Începând din 2022, prețul Bitcoin a urcat și a coborât foarte mult. S-a întâmplat în principal din cauza unor proiecte precum FTX, Luna și Celsius care au dat faliment. Creșterea ratei dobânzii guvernamentale a afectat, de asemenea, modificările prețurilor BTC.
2023
În 2023, Bitcoin s-a descurcat foarte bine. A început anul evaluat la 16.530 de dolari. Pe măsură ce lunile treceau, prețul său continua să crească. Până la sfârșitul anului, un Bitcoin valora 42.258 de dolari.
Despre Bitcoin
Aici sunt prezentate elementele de bază ale Bitcoin. Vom explora aspectele sale, cum ar fi natura sa descentralizată, tehnologia blockchain care stă la baza acesteia și activul digital Bitcoin în sine.
Ce este Bitcoin?
Bitcoin este un fel de bani digitali. Nu există o bancă mare sau o persoană care să se ocupe de el. În schimb, funcționează cu mai mulți oameni, iar aceștia își trimit bani direct între ei.
Bitcoin a fost creat astfel încât să puteți plăti pe cineva fără a fi nevoie de ajutorul unui intermediar, cum ar fi o bancă. În acest fel, încearcă să facă lucrurile mai rapide și mai ușoare decât modul obișnuit în care folosim banii.
Iată o defalcare simplă:
- Bitcoin este o monedă digitală.
- Nu există o singură persoană sau bancă care să o administreze.
- Oamenii își trimit bani unii altora fără intermediar, 24 de ore din 24, 7 zile din 7.
- Este menită să facă plata mai rapidă și mai ușoară.
Cine a creat Bitcoin?
Cineva care folosește numele Satoshi Nakamoto a creat Bitcoin, dar nu știm cine este. Există multe presupuneri, dar nimeni nu știe sigur.
Bitcoin a fost prezentat pentru prima dată lumii într-un document intitulat „Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”, la 31 octombrie 2008. Apoi, în ianuarie 2009, primul program Bitcoin a fost împărtășit cu toată lumea. Acest lucru a dat startul sistemului Bitcoin și creării primilor Bitcoini.
Cum funcționează Bitcoin?
Bitcoin este un fel de numerar online care funcționează fără o bancă centrală. Acesta utilizează un sistem în care toată lumea poate vedea toate tranzacțiile monetare pe o listă numită blockchain. Această listă este sigură și nu poate fi modificată, asigurându-se că odată ce trimiteți sau primiți bitcoini, tranzacția este definitivă.
Minerii Bitcoin folosesc computere puternice pentru a rezolva probleme matematice complexe, validând tranzacțiile pe blockchain. Mineritul funcționează prin securizarea rețelei și emiterea de noi bitcoini. Minerii concurează pentru a rezolva aceste probleme, iar primul care reușește adaugă un nou bloc la blockchain, câștigând recompense Bitcoin.
Atunci când trimiteți bitcoini, tranzacția este transmisă rețelei. Minerii o confirmă atunci când o adaugă la blockchain. De fiecare dată când un nou bloc este adăugat după al tău, tranzacția ta devine și mai sigură. Acesta este modul în care funcționează Bitcoin pentru a se asigura că banii dvs. sunt în siguranță și că sistemul este demn de încredere.
Tehnologia Bitcoin
În această parte, explicăm cum funcționează împreună diferite părți ale sistemului Bitcoin. Acestea mențin rețeaua în siguranță și se asigură că oamenii pot avea încredere în ea.
Tehnologia Taproot
În noiembrie 2021, Bitcoin a făcut o mare îmbunătățire cu ceva numit Taproot. Această actualizare a făcut Bitcoin mai bun în trei moduri:
- Păstrează lucrurile mai private.
- Poate gestiona mai multe tranzacții.
- Folosește mai puțin spațiu pe registrul Bitcoin, care se numește blockchain.
Cu Taproot, atunci când oamenii fac tranzacții Bitcoin speciale, acestea arată la fel ca cele normale. Acest lucru este bun pentru a păstra lucrurile private. Deoarece aceste tranzacții ocupă mai puțin spațiu, mai multe dintre ele pot încăpea pe blockchain. Acest lucru ar putea însemna că plătiți mai puțin pentru a trimite Bitcoin.
Taproot ajută și cu contractele inteligente. Acestea sunt ca niște acorduri automate care trăiesc pe blockchain. Cu Taproot, aceste contracte funcționează mai bine și sunt mai private.
Tehnologia rețelei Lightning
Lightning Network este un sistem special care funcționează cu Bitcoin pentru a face plățile mai rapide și mai ieftine. Este ca o scurtătură pentru tranzacții, permițând oamenilor să trimită bani rapid, fără a fi nevoiți să plătească mult sau să aștepte ca rețeaua Bitcoin să înregistreze fiecare plată.
În schimb, detaliile acestor plăți rapide sunt adăugate în rețeaua Bitcoin doar atunci când utilizatorii au încheiat tranzacția. În acest fel, Bitcoin poate gestiona mult mai multe tranzacții în același timp, inclusiv plăți foarte mici.
Securitatea rețelei Bitcoin
Această prezentare generală vă va oferi o înțelegere mai clară a măsurilor de securitate care fac din Bitcoin o monedă digitală de încredere.
Fundamente criptografice
Bitcoin utilizează coduri speciale pentru a-și păstra tranzacțiile în siguranță și pentru a se asigura că noile unități Bitcoin sunt create corect. Acest cod se numește SHA-256 și este foarte sigur, fiind greu pentru oricine să se joace cu sistemul.
Din acest motiv, odată ce o tranzacție Bitcoin este efectuată, aceasta nu poate fi modificată, iar înregistrarea tuturor tranzacțiilor, blockchain-ul, rămâne ferită de falsificare.
Securitatea portofelului
Portofelele Bitcoin utilizează chei private care permit utilizatorilor să își acceseze Bitcoin. Măsurile de securitate eficiente includ, de asemenea, parole puternice, unice și autentificarea cu doi factori. Dacă vă gândiți ce să alegeți – portofel hardware sau software, amintiți-vă că portofelele hardware care stochează cheile private offline, departe de potențialele amenințări online.
Cu toate acestea, securitatea portofelului depinde de utilizatorul însuși. Pentru aceasta, utilizatorii trebuie să păstreze cheile private în siguranță și să nu le dezvăluie niciodată unei terțe părți. Tehnologia Bitcoin este sigură, dar securitatea unui portofel este responsabilitatea utilizatorului.
Măsuri de securitate a rețelei
Bitcoin este ca o carte mare a tranzacțiilor cu bani digitali. O mulțime de computere lucrează împreună pentru a se asigura că nimeni nu trișează. Ei folosesc proof-of-work, unde minerii trebuie să rezolve puzzle-uri matematice dificile. Acest lucru menține Bitcoin în siguranță față de acțiunile și atacurile negative.
Pentru a menține rețeaua puternică, software-ul Bitcoin primește actualizări regulate. Acest lucru ajută la remedierea oricăror puncte slabe.
Dacă cineva ar dori să atace Bitcoin, ar avea nevoie de mai multă putere de calcul decât toate nodurile și minerii la un loc. Dar acest lucru este costisitor și este foarte puțin probabil.
Ce este mineritul Bitcoin?
Procesul general de minerit al criptomonedelor ajută și la înțelegerea mineritului Bitcoin. Acesta implică utilizarea unor computere specializate (mineri) pentru a rezolva puzzle-uri criptografice, a securiza rețeaua și a verifica tranzacțiile. Minerii concurează pentru a adăuga noi blocuri la blockchain.
Ca recompensă, ei câștigă bitcoini nou extrași și taxe de tranzacție. Acest proces necesită multă energie, dar este esențial pentru menținerea integrității descentralizate a Bitcoin.
Procesul de minerit
Compilarea tranzacțiilor → Tranzacțiile sunt adunate în blocuri de către mineri.
Rezolvarea puzzle-urilor criptografice → Minerii concurează pentru a rezolva puzzle-uri care le permit să adauge un bloc la blockchain.
Ajustarea dificultății → Ajustarea dificultății Bitcoin asigură un timp stabil de creare a blocurilor de aproximativ 10 minute prin recalibrarea provocării de minare la fiecare 2016 blocuri, aproximativ la fiecare două săptămâni.
Securizarea lanțului de blocuri → Prin asigurarea faptului că adăugarea la lanțul de blocuri reprezintă o provocare tehnică și necesită multă muncă, mineritul contribuie la securizarea rețelei Bitcoin, descurajând potențialele fraude.
Legătura sigură a blocurilor → Atunci când un bloc este minat cu succes și adăugat la blockchain, apărarea lanțului împotriva manipulării și revizuirii este consolidată.
Taxe pentru tranzacții → Minerii câștigă taxe din tranzacțiile pe care le includ în blocuri.
Bitcoini noi → Minerii primesc Bitcoini noi generați cu fiecare bloc, în funcție de o rată fixă descrescătoare.
Reducerea Bitcoin la jumătate
Înjumătățirea Bitcoin este un eveniment special care are loc aproximativ o dată la patru ani, când au fost minate 210000 de blocuri. Aceasta reduce la jumătate recompensa pentru extragerea de noi blocuri Bitcoin. Această regulă cheie ajută la controlul cantității de Bitcoin care este produsă și va continua aproximativ până în anul 2140.
La început, minerii primeau 50 de bitcoini pentru fiecare bloc minat. Dar după înjumătățire, ei primesc jumătate din sumă. Astfel, după prima înjumătățire din 2012, recompensa a fost de 25 de bitcoini pe bloc.
Reducerea la jumătate face ca bitcoinii noi să apară mai lent. De asemenea, bitcoinii devin mai greu de obținut, ceea ce le poate afecta prețul. Atunci când există mai puține bitcoini noi, cele care există deja ar putea deveni mai valoroase. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când un lucru este rar, oamenii îl consideră adesea mai valoros.
La fiecare patru ani, minerii se pregătesc pentru următoarea înjumătățire. Ei știu că aceasta le va reduce recompensele, dar ar putea, de asemenea, să ducă la o valoare mai mare pentru fiecare Bitcoin. Acest eveniment este o parte planificată a modului în care funcționează Bitcoin. Se asigură că nu toți bitcoinii sunt produși prea repede.
Cum să stocați Bitcoin?
Există două metode eficiente de stocare a Bitcoin – portofelele hardware și software.
Portofelele hardware
Un portofel hardware este un gadget mic care vă păstrează Bitcoin în siguranță. Acesta funcționează ca un stick USB, dar este făcut pentru a vă proteja banii digitali. Este una dintre cele mai bune modalități de a păstra Bitcoin în siguranță, mai ales dacă intenționați să îl păstrați pentru o perioadă lungă de timp.
Cu un portofel hardware, o cheie specială vă permite să vă obțineți bitcoinii. Acest lucru le menține în siguranță față de pericolele online.
Acestea funcționează foarte simplu:
Portofelele hardware sunt ca niște seifuri mici și portabile pentru Bitcoin-ul dumneavoastră. Portofelele hardware sunt diferite de portofelele software deoarece nu se conectează la internet. Acest lucru înseamnă că hackerii nu pot ajunge la ele prin intermediul internetului.
Conectați portofelul la un computer sau la un telefon atunci când vă folosiți Bitcoin. Dar cel mai important lucru este că cheile dvs. private nu părăsesc niciodată portofelul. Acest lucru face ca Bitcoin dvs. să fie foarte sigur.
Portofele software
Portofelele software sunt programe pe care le puteți descărca pe telefon sau computer. Acestea sunt practice pentru utilizarea zilnică, deoarece le puteți accesa cu ușurință. Însă, acestea nu sunt la fel de sigure ca portofelele hardware. Acest lucru se datorează faptului că acestea sunt online, ceea ce înseamnă că hackerii și programele dăunătoare pot ajunge la ele mai ușor.
Iată cum funcționează acestea:
Portofelele software sunt ca o aplicație pentru banii tăi. Le puteți utiliza pentru a plăti lucruri sau pentru a trimite bani unor persoane. Acestea sunt bune pentru situațiile în care trebuie să vă folosiți banii digitali des.
Cum să cumpărați BTC?
Cumpărarea de Bitcoin este simplă:
- În primul rând, selectați o bursă de criptomonede de renume care acceptă tranzacțiile Bitcoin. Unele burse cunoscute includ Coinbase, Binance, Kraken și Bitstamp. Fiecare platformă are procesul său de verificare.
- Odată ce ați ales un exchange, trebuie să vă creați un cont. Acest lucru implică, de obicei, verificarea identității dvs. cu documente precum pașaportul sau permisul de conducere.
- După ce contul dvs. este creat și verificat, depuneți fonduri în el. Cele mai multe burse acceptă transferuri bancare, carduri de credit sau de debit și, uneori, chiar PayPal. Metoda de finanțare poate afecta comisioanele și timpii de tranzacționare, așa că alegeți una care se potrivește cel mai bine nevoilor dvs.
- Cu fonduri în cont, puteți comanda să cumpărați Bitcoin. Puteți alege un ordin de piață pentru a cumpăra la prețul Bitcoin curent sau un ordin limită pentru a specifica prețul la care doriți să cumpărați.
- După cumpărare, asigurați-vă Bitcoin-ul. Deși îl puteți păstra la bursă, utilizarea unui portofel personal (hardware sau software) este mai sigură.
Piețele Bitcoin
Piețele Bitcoin se referă la diferitele platforme și metode prin care Bitcoin poate fi cumpărat, vândut sau tranzacționat. Acestea includ:
Bursele de criptomonede
Platforme precum Coinbase, Binance și Kraken, unde utilizatorii pot tranzacționa Bitcoin pentru monede fiat sau alte criptomonede.
ATM-uri Bitcoin
Chioșcuri fizice găsite în locuri publice permit utilizatorilor să cumpere și să vândă Bitcoin cu numerar sau card de credit.
Rețele Peer-to-Peer (P2P)
Platformele facilitează tranzacțiile directe între persoane fără a fi nevoie de un intermediar.
Piețele futures și de opțiuni
Există platforme online speciale pentru persoanele care doresc să ghicească care va fi prețul Bitcoin mai târziu. Acestea utilizează instrumente derivate pentru a face aceste presupuneri.
Consumul de energie al Bitcoin
Bitcoin utilizează multă energie, ceea ce îngrijorează oamenii cu privire la efectul său asupra mediului. Mineritul Bitcoin necesită adesea multă energie electrică, ceea ce poate duce la poluare.
Dar unele locuri precum Etiopia și El Salvador sunt diferite. Acestea folosesc căldura Pământului pentru a extrage Bitcoin. Ethiopian Renaissance Dam oferă electricitate ieftină și pentru minerii Bitcoin.
În acest fel, ei pot mina fără a afecta mediul înconjurător și costă mai puțin.
Cum este actualizată tehnologia Bitcoin?
Actualizările tehnologiei Bitcoin sunt realizate printr-un proces bazat pe consens:
Propunerile de îmbunătățire Bitcoin (BIP)
Aceste propuneri sunt mecanismul principal pentru efectuarea de modificări ale protocolului Bitcoin. Pentru a schimba regulile Bitcoin, oamenii folosesc planuri speciale. Aceste planuri trebuie să fie scrise în mod clar, iar mulți utilizatori Bitcoin trebuie să fie de acord înainte ca modificările să aibă loc.
Furculițe
Atunci când schimbările mari într-un blockchain nu primesc suficient sprijin, acestea pot duce la o bifurcație. Aceasta creează un blockchain nou, separat. De exemplu, Bitcoin Cash și Bitcoin Gold au fost create în acest fel.
Actualizări software
Dezvoltatorii lansează adesea noi actualizări de software. Ei fac acest lucru pentru a rezolva probleme de securitate, pentru a adăuga funcții sau pentru a face rețeaua să funcționeze mai bine. Persoanele și companiile care administrează rețeaua trebuie să accepte și să utilizeze aceste actualizări.
Bitcoin funcționează și el în acest fel. Este sigur și se poate schimba datorită acestui sistem. Dar poate fi greu pentru toată lumea să fie de acord cu actualizările rapid.
Bitcoin vs Ethereum
Atunci când se compară Bitcoin și Ethereum, acestea au scopuri diferite și se bazează pe tehnologii diferite.
Bitcoin | Ethereum | |
Scop | Numerar digital, magazin de valori | Platformă pentru contracte inteligente și DApps |
Viziune | Bani descentralizați, independenți de bănci | Platformă securizată pentru acorduri autoexecutorii |
Blockchain | Stochează tranzacțiile | Stochează tranzacții și rulează aplicații |
Mecanismul consensului | Proof-of-Work (PoW) | Proof-of-Stake (PoS) |
Consumul de energie | Înaltă | Scăzut |
Scop și viziune
Satoshi Nakamoto a imaginat un nou tip de bani care nu are nevoie de bănci. Acești bani își pot păstra valoarea și nu ai nevoie de nimeni altcineva pentru a-ți gestiona plățile.
Ethereum este diferit. Acesta vă permite să rulați programe sigure și să încheiați tranzacții care sunt stabilite în piatră. Acesta utilizează propria monedă, numită Ether.
Tehnologia blockchain
Blockchain-ul Bitcoin este ca și coloana vertebrală a monedei digitale. Acesta menține Bitcoin în funcțiune. Blockchain-ul Ethereum face mai mult. Nu numai că își gestionează propria monedă, Ether, dar permite și multor aplicații diferite să lucreze pe sistemul său. Acest lucru se datorează unui sistem numit contracte inteligente.
Mecanismele de consens
Bitcoin utilizează sistemul proof-of-work (PoW). Acest sistem necesită multă putere de calcul. Ethereum a început, de asemenea, cu PoW, dar a trecut la proof-of-stake (PoS). PoS utilizează mai puțină energie, deci este mai bun pentru mediu.
Viteza și costurile tranzacțiilor
Ambele au comisioane instabile.
Întrebări frecvente despre Bitcoin
Ce este Bitcoin?
Bitcoin este o monedă digitală și o formă descentralizată de bani care funcționează fără o autoritate centrală.
Cine a dezvoltat Bitcoin?
Bitcoin a fost dezvoltat de o persoană sau un grup sub pseudonimul Satoshi Nakamoto.
Cum funcționează Bitcoin?
Bitcoin funcționează pe baza unei tehnologii blockchain în care tranzacțiile sunt verificate de nodurile rețelei și înregistrate într-un registru public distribuit.
De ce să aveți încredere în Bitcoin?
Bitcoin este de încredere datorită naturii sale descentralizate, securității criptografice și tehnologiei de bază care previne manipularea și frauda.
Ce este mineritul Bitcoin?
Bitcoin mining este un proces prin care oamenii folosesc computerele pentru a rezolva probleme matematice dificile. Făcând acest lucru, ei ajută la verificarea și urmărirea tranzacțiilor Bitcoin. Atunci când rezolvă aceste probleme, ei primesc ca recompensă noi Bitcoini.
Câți Bitcoini există în prezent?
În prezent, există aproximativ 19,7 milioane de Bitcoins, apropiindu-se de oferta maximă de 21 de milioane.
Cum funcționează tranzacțiile Bitcoin?
Tranzacțiile Bitcoin sunt trimise de la un portofel digital la altul, verificate de mineri și apoi adăugate la blockchain.
Bitcoin este anonim?
Bitcoin este pseudonim, ceea ce înseamnă că tranzacțiile sunt înregistrate, dar identitățile nu sunt atașate direct acestor tranzacții.
De unde se poate cumpăra Bitcoin?
Bitcoin poate fi cumpărat de pe bursele de criptomonede, plătind în numerar oamenilor și de la ATM-urile Bitcoin.
Cum se stochează BTC?
BTC poate fi stocat în portofele digitale, care pot fi bazate pe hardware sau pe software.
Cum să vindeți Bitcoin?
Bitcoin poate fi vândut pe bursele de criptomonede, prin platforme peer-to-peer sau direct în unele cazuri.
Ce este Taproot?
Taproot este o actualizare a protocolului Bitcoin care îmbunătățește capacitățile de scripting și confidențialitatea rețelei.
Ce este rețeaua Lightning?
Rețeaua Lightning este un protocol de plată „al doilea strat” suprapus peste Bitcoin, care permite tranzacții mai rapide și mai ieftine.