Top cripto

  UE interzice portofelele criptografice anonime

  În cadrul unei evoluții recente și semnificative în materie de reglementare în cadrul Uniunii Europene (UE), s-a luat decizia de a interzice tranzacțiile cu criptomonede direcționate către „portofele găzduite” de către portofelele criptografice anonime cu autocustodie. Această mișcare este o parte crucială a setului de reglementări împotriva spălării banilor (AML) recent introduse pe continent. Comisia principală a Parlamentului UE și-a dat aprobarea pentru această interdicție la 19 martie, decizie împărtășită de Patrick Breyer printr-o postare.

  Patrick Breyer, care este membru al Parlamentului European și reprezintă Deutsch Piraten Partei, și-a exprimat opoziția față de această decizie. El, alături de Gunnar Beck, din partea partidului Alternativa pentru Germania (AfD), s-a opus aprobării acestei interdicții de către majoritate.

  Rezultatele votului din comisia principală a Parlamentului European pentru AML. Sursa: Piraten Partei

  Cuprins

  Cele mai recente legi AML ale UE: Noi restricții privind tranzacțiile cu numerar și cu criptomonede

  Noua directivă împotriva spălării banilor introduce reglementări stricte împotriva anumitor praguri de plată în numerar și a tuturor formelor de tranzacții criptografice anonime. Conform directivei, tranzacțiile în numerar care depășesc 10 000 EUR vor fi considerate ilegale, la fel ca și tranzacțiile anonime în numerar de peste 3 000 EUR.

  Textul legislativ vizează în mod specific tranzacțiile de la portofelele criptografice anonime cu autocustodie către furnizorii de servicii, urmărind să strângă lațul asupra acestor activități financiare.

  Firma de avocatură Dillon Eustace, cu sediul în Irlanda, a precizat că pachetul de măsuri de combatere a spălării banilor este programat să fie aplicat la trei ani de la adoptarea sa oficială. Cu toate acestea, se așteaptă ca aceste legi să fie puse în aplicare integral înainte de termenul de aplicare prevăzut.

  Jurnalistul independent L0la L33tz a observat că, în ciuda aprobării sale de către comisiile de conducere ale Parlamentului UE, este posibil ca legislația să fie pregătită pentru etape suplimentare de ratificare înainte de a deveni aplicabilă.

  Punctul de vedere al lui Breyer cu privire la interzicerea numerarului și a criptomonedelor

  Dr. Breyer și-a exprimat scepticismul cu privire la potențialul acestor reglementări de a combate eficient criminalitatea. De asemenea, el a subliniat importanța plăților anonime ca piatră de temelie pentru asigurarea autonomiei financiare individuale.

  „În general, interzicerea plăților anonime ar avea, în cel mai bun caz, efecte minime asupra criminalității, dar ar priva cetățeni nevinovați de libertatea lor financiară. (…) Avem dreptul să plătim și să donăm online fără ca tranzacțiile noastre personale să fie înregistrate.”

  Patrick Breyer

  Mai mult, reprezentantul Piraten Partei a făcut lumină asupra ramificațiilor economice și sociale negative care ar putea urma din interzicerea metodelor de plată suverane.

  „Acest război al UE împotriva numerarului va avea repercusiuni neplăcute! Timp de mii de ani, societățile din întreaga lume au trăit cu numerar care protejează viața privată. Odată cu eliminarea treptată a numerarului, există amenințarea unor rate negative ale dobânzii și riscul ca băncile să taie în orice moment masa monetară. Dependența de bănci crește într-un ritm alarmant. Acest tip de lipsire de drepturi financiare trebuie să fie oprit.”

  Patrick Breyer

  Opinia publică din UE cu privire la restricțiile AML privind tranzacțiile în numerar și criptografice

  Reflectând asupra trecutului, se observă că, în mod istoric, cetățenii europeni s-au opus oricăror restricții privind tranzacțiile cu numerar. O reacție publică notabilă a avut loc în 2017, când Comisia a solicitat opinia publică cu privire la propunerile de plafonare a plăților în numerar.

  În cuvintele sale, „Peste 90% dintre cetățenii care au răspuns s-au pronunțat împotriva unei astfel de măsuri. Respondenții au considerat că plata anonimă în numerar este o „libertate personală esențială” și că „Restricțiile privind plățile în numerar sunt ineficiente în atingerea obiectivelor potențiale (combaterea activităților infracționale, a terorismului, a evaziunii fiscale)”.”

  Friedrich Schneider, specialist în economia subterană, și-a exprimat convingerea că este puțin probabil ca aceste măsuri de reglementare să aibă un impact semnificativ asupra activităților infracționale, așteptându-se doar la un efect marginal.

  Gânduri finale

  În rezumat, promulgarea acestei noi legislații împotriva spălării banilor va restricționa, în esență, tranzacțiile cu criptomonede prin intermediul portofelelor de autocustodie la „entitățile obligate” desemnate.

  Rețelele de criptomonede sunt în mod fundamental lipsite de permisiuni, permițând oricui să genereze o cheie criptografică privată pentru acces nerestricționat la sistem. Acest principiu fundamental subliniază potențialul democratizator al criptomonedelor de a oferi un sistem financiar echitabil, deschis și accesibil, fără a ține cont de nicio formă de discriminare a utilizatorilor.

  Recenta aprobare legislativă a stârnit o dezbatere considerabilă în rândul experților și al susținătorilor libertății financiare, mulți considerând-o o lovitură substanțială dată drepturilor fundamentale ale omului. Dialogul s-a extins la platformele de socializare precum X (fostul Twitter), unde se fac comparații cu societatea distopică descrisă de George Orwell în celebrul său roman „1984”.

  În timp ce Uniunea Europeană și statele sale membre meditează asupra implicațiilor acestei aprobări legislative, există tot mai multe speculații cu privire la hotărârea politică a Parlamentului UE de a-și menține poziția în această chestiune în viitor.

  ARE YOU NEW TO CRYPTO STAKING?