Sugestia Fed de majorare a dobânzii în martie provoacă panică pe piață – Investor Alert

Începător

Ghidul începătorului pentru criptomonede

Intermediar

Un ghid intermediar pentru blockchain și cripto

Expert

Știri despre criptomonede pentru experți

Rezerva Federală a SUA s-a reunit pe 31 ianuarie și a decis să mențină ținta de dobândă în intervalul 525-550 puncte de bază (bps), echivalentul a 5,25-5,50%. Această decizie a fost conformă cu așteptările generale și în concordanță cu ședința anterioară.

Cu toate acestea, o întorsătură notabilă în narațiune a fost declarația lui Jerome Powell din timpul anunțării ședinței din martie, în care acesta a afirmat în mod explicit că o reducere a ratei dobânzii este puțin probabilă. Această declarație neașteptată a provocat o scădere semnificativă a indicatorilor financiari principali, ceea ce a dus la o retragere semnificativă pe diverse piețe.

Mai exact, datele TradingView pentru 1 februarie au arătat că aurul, bitcoin (BTC) și capitalizarea totală a pieței criptomonedelor au scăzut față de dolar cu 0,34%, 1,10% și, respectiv, 0,77%.

În același timp, Dow Jones Industrial Average (US30), S&P 500 (SPX) și Nasdaq 100 (NDX) au înregistrat scăderi de 0,01%, 1,61% și, respectiv, 1,94%. Acești trei indicatori cheie pentru piața bursieră americană au indicat vânzări de panică, întărind impactul anunțului surpriză al lui Powell.

Ratele de dobândă preconizate pentru luna martie

Privind în viitor, următoarea ședință a Rezervei Federale din 20 martie 2024 capătă o importanță deosebită datorită modificării așteptărilor pieței cauzate de recentele declarații ale lui Powell. În special, la 29 decembrie 2023, 73,4% dintre traderi se așteptau ca ratele dobânzilor să scadă în martie, în timp ce la 31 ianuarie, această cifră a scăzut la 52,8%, ceea ce a necesitat o reașezare semnificativă a pieței.

În prezent, 64,5% din piață se așteaptă ca ținta ratei dobânzii să rămână neschimbată în luna martie. În același timp, 35,5% consideră că Fed ar putea să-și reconsidere decizia și să opteze pentru o reducere a ratei în intervalul 500-525 de puncte de bază, ceea ce ar conduce la o potențială volatilitate pe toate piețele în săptămânile următoare.

În special, o reducere mai agresivă a ratei de 50 pb nu mai este luată în considerare în așteptările pieței, reprezentând o schimbare de 15% a probabilității față de previziunile făcute cu o lună mai devreme, la 29 decembrie.

Giganții financiari prognozau prima reducere a ratei în luna mai.

În special, două dintre cele mai mari instituții financiare instituționale, Goldman Sachs (NYSE: GS) și Barclays (NYSE: BCS), și-au ajustat previziunile privind prima reducere a ratei dobânzii și se așteaptă acum la aceasta în luna mai. Această considerație a fost împărtășită de Evan Gold pe Platforma X la 1 februarie. În plus, Gold a remarcat perspectiva mai pesimistă a Bank of America (NYSE: BAC), care prevede o reducere a dobânzii în iunie. Interesant este că toți cei trei giganți financiari se așteptau inițial ca o reducere a ratei să aibă loc în martie, înainte de recenta ședință a Rezervei Federale.

Acest scenariu evidențiază incertitudinea și volatilitatea inerentă piețelor, în special susceptibilitatea acestora la schimbările în deciziile Rezervei Federale. Prin urmare, investitorii sunt sfătuiți să adopte o atitudine prudentă, monitorizând îndeaproape evenimentele curente și datele relevante pentru a lua decizii în cunoștință de cauză în viitor.

Începător

Ghidul începătorului pentru criptomonede

Intermediar

Un ghid intermediar pentru blockchain și cripto

Expert

Știri despre criptomonede pentru experți