Fostul director executiv al Banance, Changpeng Zhao, primește o pedeapsă de 4 luni de închisoare

Începător

Ghidul începătorului pentru criptomonede

Intermediar

Un ghid intermediar pentru blockchain și cripto

Expert

Știri despre criptomonede pentru experți

În cadrul unei proceduri judiciare recente, la 30 aprilie, la Curtea Districtuală a Statelor Unite pentru Districtul de Vest din Washington, judecătorul Richard Jones a pronunțat un verdict prin care l-a condamnat pe Changpeng Zhao, fostul director executiv al Binance, la o pedeapsă de patru luni de închisoare.

Această sentință a fost pronunțată după ce Zhao a recunoscut că a avut deficiențe în menținerea unui sistem solid de combatere a spălării banilor (AML) la Binance. Inițial, procurorul recomandase o pedeapsă de trei ani de închisoare pe baza acestor încălcări.

În timpul audierii, acuzarea a susținut că stilul de management al lui Zhao a implicat adesea căutarea iertării după încălcare, mai degrabă decât căutarea preventivă a permisiunii, subliniind că o simplă condamnare cu suspendare ar putea crea un precedent care să încurajeze alte persoane să încalce legea la scară mare.

În schimb, apărarea lui Zhao a evidențiat faptul că acesta nu avea cunoștință directă de nicio activitate ilicită în cadrul Binance și a prezentat documente sigilate care sugerau factori atenuanți pentru luarea în considerare a unei sentințe mai ușoare.

Judecătorul Jones, reflectând asupra argumentelor, a menționat că nu existau dovezi directe care să-l lege pe Zhao de implicarea în cunoștință de cauză în activitățile ilegale și a respins presiunile acuzării pentru o sentință sporită. Înainte de pronunțarea sentinței, Zhao și-a exprimat remușcările pentru eșecurile sale de management la Binance și și-a acceptat întreaga responsabilitate pentru eșecul în implementarea unui program AML riguros.

Această decizie juridică a urmat unui alt caz de profil înalt, în care a fost implicat Sam Bankman-Fried, fost director executiv al FTX, condamnat la 25 de ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de mai multe infracțiuni. Comparativ, procesul lui Zhao a fost mai puțin mediatizat, cu mai puțini participanți și mai puțină frenezie mediatică decât procesul lui Bankman-Fried.

În cazul lui Zhao, acuzarea a avertizat că nu trebuie să se facă o paralelă între cele două cazuri, subliniind că infracțiunile lor au avut motivații și efecte personale diferite.

În urma demisiei sale din funcția de director general și a pledoariei sale de vinovăție, Zhao a renunțat la angajamentele publice și și-a anunțat retragerea de pe platformele de socializare. În încercarea de a-și redirecționa atenția, el a inițiat recent o întreprindere educațională, Giggle Academy, care are ca scop transmiterea de cunoștințe despre cripto și blockchain către tineri. Înlocuitorul său la Binance, Richard Teng, fost șef al piețelor regionale, a preluat rolul de lider.

Rezultatele juridice pentru Zhao implică, de asemenea, repercusiuni financiare semnificative pentru Binance, care a acceptat o înțelegere de 4,3 miliarde de dolari cu autoritățile americane care acoperă diverse acțiuni civile de aplicare a reglementărilor.

Cu toate acestea, această înțelegere nu rezolvă un proces civil în curs de desfășurare inițiat de Comisia americană pentru valori mobiliare și burse împotriva Binance, Binance.US și a lui Zhao însuși, care continuă să se desfășoare.

Începător

Ghidul începătorului pentru criptomonede

Intermediar

Un ghid intermediar pentru blockchain și cripto

Expert

Știri despre criptomonede pentru experți