Fondatorul Tornado Cash, implicat într-un scandal de spălare de 1,2 miliarde de dolari

Începător

Ghidul începătorului pentru criptomonede

Intermediar

Un ghid intermediar pentru blockchain și cripto

Expert

Știri despre criptomonede pentru experți

Programat să înceapă pe 26 martie în orașul olandez Hertogenbosch, procesul lui Alexey Pertsev, un dezvoltator de top asociat cu Tornado Cash, îl plasează direct în ochiul unei furtuni judiciare, deoarece se confruntă cu acuzații de spălare de bani.

Acuzațiile, detaliate într-un rechizitoriu de trei pagini la care DL News a avut acces, susțin că Pertsev a facilitat spălarea a peste 1,2 miliarde de dolari în fonduri ilicite.

Autoritățile judiciare olandeze susțin că, de la arestarea sa în august 2022, Pertsev a fost implicat sistematic în practici de spălare de bani. Cu toate acestea, avocatul apărării sale, Keith Cheng, susține că acuzațiile sunt vagi și nu specifică în mod concret acțiunile pe care Pertsev le-ar fi întreprins și care ar constitui o infracțiune penală.

Scandalul Tornado Cash: Pertsev este legat de spălare de criptomonede

Actul de acuzare oferă o privire asupra strategiei acuzării, sugerând că Pertsev a colaborat cu alte persoane pentru a spăla bani folosind Tornado Cash, un serviciu de mixare a criptomonedelor conceput pentru a ascunde originea tranzacțiilor.

Acuzarea a evidențiat 36 de tranzacții specifice care au canalizat fonduri de pe platforme financiare descentralizate către Tornado Cash, incluzând în special tranzacții substanțiale cu Ethereum (ETH). Acestea proveneau de la entități precum Ronin Bridge, care a fost compromisă într-un jaf de 625 de milioane de dolari în 2022, un atac atribuit sindicatului cibernetic nord-coreean Lazarus.

Alte platforme descentralizate menționate în acuzații, cum ar fi Harmony și Nomad Bridge, au fost implicate în mod similar în breșe de securitate. Statele Unite au impus anterior sancțiuni asupra Tornado Cash, acuzând-o că a facilitat spălarea a milioane de dolari furați în aceste incidente. După ce a fost arestat în Olanda, Pertsev a fost ținut în detenție timp de aproape nouă luni și se află în prezent sub supraveghere GPS, cu restricții stricte de călătorie.

Proces critic: Cazul Pertsev este pe cale să influențeze viitorul creatorilor de criptomonede

Verdictul acestui proces ar putea avea consecințe profunde pentru comunitatea criptomonedelor. O condamnare ar putea insufla un sentiment de prudență omniprezent în rândul dezvoltatorilor și al comunității de software cu sursă deschisă, care se tem de o eventuală supraveghere din partea organismelor de reglementare din SUA pentru participarea lor la proiecte care ar putea fi considerate ulterior suspecte.

Bătălia juridică împotriva lui Pertsev este percepută de mulți din lumea criptomonedelor ca un atac la însăși esența dezvoltării de software.

În apărarea sa, s-a mobilizat un spectru larg de susținători, inclusiv bursa de criptomonede importantă Coinbase, dezvoltatorul Ethereum Preston Van Loon și Asociația Blockchain cu sediul la Washington. Aceștia apără principiul conform căruia actul de a crea software nu ar trebui să implice automat o persoană în spălare de bani sau în activități infracționale conexe. Această poziție rezonează cu critica apărării potrivit căreia actul de acuzare nu clarifică în mod adecvat natura exactă a presupuselor activități ilegale ale lui Pertsev.

În timp ce procurorii olandezi recunosc argumentul că dezvoltarea de software în sine nu este răspunzătoare penal, aceștia par să sugereze că procesul împotriva lui Pertsev ar putea să se axeze pe demonstrarea unei legături directe între activitățile sale de dezvoltare și spălarea ilicită de bani.

Pe măsură ce procesul avansează, se anticipează că va urma o examinare în profunzime a relației nuanțate dintre practicile de codificare, acuzațiile de spălare de bani și responsabilitatea juridică în sfera criptomonedelor.

Procesul lui Alexey Pertsev reprezintă un moment crucial care ar putea influența semnificativ traiectoria dezvoltării criptomonedelor și cadrul de reglementare al acestora în viitor.

Începător

Ghidul începătorului pentru criptomonede

Intermediar

Un ghid intermediar pentru blockchain și cripto

Expert

Știri despre criptomonede pentru experți