Flip Bitcoin al lui Trump: O întorsătură surprinzătoare!

Începător

Ghidul începătorului pentru criptomonede

Intermediar

Un ghid intermediar pentru blockchain și cripto

Expert

Știri despre criptomonede pentru experți

În timpul unei apariții recente la emisiunea “The Ingraham Angle” de la Fox News, miercuri, fostul președinte american Donald Trump a transmis o poziție mult mai receptivă față de Bitcoin, sugerând o posibilă îndepărtare de la punctul său de vedere critic anterior. Răspunzând la întrebarea gazdei Laura Ingraham cu privire la perspectiva sa asupra monedei digitale din ce în ce mai populare, Trump nu numai că a recunoscut traiectoria ascendentă a adoptării BTC, dar a subliniat și preferința sa de durată pentru dolarul american.

Răsturnarea de situație a lui Trump în ceea ce privește Bitcoin

Răspunsul lui Trump, dat cu o anumită nuanță, a recunoscut interesul în creștere din jurul Bitcoin. “Ei bine, o mulțime de oameni o fac. Întotdeauna mi-a plăcut o monedă, aș putea să o numesc monedă. Mi-a plăcut dolarul. Dar o mulțime de oameni o fac”.

El a mai declarat

“Și, sincer, a căpătat o viață proprie, probabil că trebuie să faci niște reglementări, după cum știți. Dar mulți oameni o îmbrățișează. Și văd din ce în ce mai mulți oameni care vor să plătească [cu] Bitcoin. Vedeți ceva interesant. Așa că pot trăi cu asta într-un fel sau altul. Întotdeauna mi-a plăcut un lucru foarte puternic. Și acela se numește dolar.”

Această schimbare de retorică este în contrast puternic cu poziția anterioară a lui Trump față de monedele digitale. În timpul președinției sale din 2019, el a criticat vehement BTC și alte criptomonede, respingându-le ca fiind lipsite de valoare intrinsecă și denunțând volatilitatea lor ca fiind bazată “pe aer subțire”.

Mai mult, administrația sa s-a opus în mod activ aprobării cererilor spot Bitcoin ETF și a încercat să scoată în afara legii portofelele auto-hublicate, invocând preocupări legate de potențiala utilizare abuzivă a criptomonedelor în scopuri ilicite.

În timp ce motivațiile precise din spatele schimbării de opinie a lui Trump rămân neclare, speculațiile sugerează că influența lui Vivek Ramaswamy ar fi putut juca un rol esențial. Eforturile de advocacy ale lui Ramaswamy, în special în ceea ce privește riscurile percepute asociate cu monedele digitale ale băncilor centrale (CBDC), ar fi putut influența perspectiva lui Trump.

În ianuarie, Trump și-a exprimat în mod public opoziția față de dezvoltarea CBDC, reluând aprehensiunile lui Ramaswamy cu privire la ingerința guvernului și la implicațiile sale asupra libertăților personale și a vieții private.

Răspunsuri din partea comunității Bitcoin

Comunitatea Bitcoin de pe X a răspuns la remarcile lui Trump cu un amestec de scepticism și optimism. Perianne Boring, fondatoarea și directorul general al Camerei de Comerț Digital, a cerut o exprimare mai clară și mai decisivă a sprijinului, criticând răspunsul lui Trump ca fiind evaziv:

”Acesta este un non-răspuns ocolitor. Să nu uităm că administrația Trump a blocat aplicațiile spot Bitcoin ETF și a încercat să scoată în afara legii portofelele self hosted!!! Trump trebuie să ofere o declarație CLARĂ de susținere”.

Între timp, Robert J Salvador, CEO al DigiBuild, a remarcat înțelegerea limitată a lui Trump în ceea ce privește Bitcoin, subliniind în același timp semnificația angajamentului său față de acest subiect. “Trump nu înțelege Bitcoin, nu a înțeles niciodată. Dar este bine că candidatul republican vorbește despre asta”, a remarcat Salvador.

Tony Edward, de la Thinking Crypto Podcast, și Joe Consorti, analist la The Bitcoin Layer, au observat amândoi schimbarea notabilă a tonului lui Trump, interpretând-o ca o recunoaștere a influenței crescânde a BTC și a acceptării mainstream-ului.

“Este un ton foarte diferit, este mai moale, față de ceea ce Donald Trump a scris pe Twitter despre Bitcoin când era președinte. Bitcoin sparge barierele psihologice care se infiltrează în societate, în cultura pop și nu numai. Nu mai poate fi ignorat și nu se mai poate râde de el”, a remarcat Edward.

Consorti a evidențiat recunoașterea de către Trump a Bitcoin ca monedă legitimă, afirmând: “Trump nu vede Bitcoin și dolarul ca fiind în opoziție unul față de celălalt, ci este mai degrabă indiferent în privința asta. El a înțeles bine”.

La ultima actualizare, Bitcoin se tranzacționa la 50.967 de dolari.

Începător

Ghidul începătorului pentru criptomonede

Intermediar

Un ghid intermediar pentru blockchain și cripto

Expert

Știri despre criptomonede pentru experți