Top cripto

  CEO-ul Grayscale aruncă bomba: Doar 2-3 ETF-uri Bitcoin Spot Bitcoin va supraviețui

  Concurența comisioanelor spot Bitcoin ETF nu va împiedica fondurile să iasă în cele din urmă de pe piață, potrivit CEO-ului Grayscale.

  Directorul general al Grayscale Investment, Michael Sonnenshein, anticipează că majoritatea fondurilor tranzacționate la bursă (ETF) spot Bitcoin aprobate de Comisia pentru valori mobiliare și burse din Statele Unite (SEC) nu vor supraviețui.

  În timpul unui interviu acordat pe 18 ianuarie la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveția, Sonnenshein a prezis potențialul eșec al majorității celor 11 ETF-uri Bitcoin spot aprobate.

  SEC din SUA a aprobat oficial 11 ETF-uri Bitcoin spot la 10 ianuarie, iar 10 dintre acestea au început să fie tranzacționate a doua zi. În încercarea de a spori competitivitatea, mulți emitenți de ETF-uri și-au redus în mod activ comisioanele de tranzacționare, majoritatea ETF-urilor aprobate stabilind comisioane între 0,2% și 0,4%. Mai mulți furnizori de ETF-uri Bitcoin spot au implementat, de asemenea, renunțări temporare la comisioane.

  În schimb, Grayscale, care deține cel mai mare portofoliu Bitcoin dintre emitenții de ETF-uri Bitcoin spot, impune comisioane de până la 1,5% fără nicio derogare.

  Sonnenshein a apărat comisioanele percepute de Grayscale pentru produsul său spot Bitcoin ETF, cel mai mare de pe piață, afirmând că doar două sau trei spot Bitcoin ETF vor rezista, iar restul vor fi retrase de pe piață:

  „Cred că, din punctul nostru de vedere, s-ar putea pune uneori sub semnul întrebării angajamentul lor pe termen lung față de această clasă de active […] Nu cred că, în cele din urmă, piața va avea în cele din urmă aceste 11 produse spot pe care ne aflăm”.

  Comentariile lui Sonnenshein au fost făcute în cea de-a cincea zi de tranzacționare spot a ETF-urilor Bitcoin în Statele Unite. De când a început tranzacționarea, Grayscale a apărut ca singurul emitent care renunță agresiv la Bitcoin, lichidând până la 37.947 BTC până la 18 ianuarie. În schimb, ceilalți nouă emitenți au încorporat cel puțin 40.000 BTC în produsele lor de la inițierea tranzacționării.

  Mati Greenspan, fondatorul Quantum Economics, nu respinge posibilitatea ca majoritatea emitenților de ETF-uri să se confrunte cu provocări pe termen lung, deoarece mulți investitori ar putea prefera să își păstreze activele sau să opteze pentru autocustodie.
  „Deocamdată, a avea ETF-uri la vedere este o modalitate bună pentru unii administratori de portofolii de a obține expunere care altfel nu ar putea să o facă”, – a declarat Greenspan, adăugând:

  „Dar a avea 11 dintre ele este destul de ridicol. Va trebui să aibă loc o consolidare și toți știu acest lucru, motiv pentru care comisioanele sunt la pământ”.

  Unii directori de la emitenții de ETF-uri Bitcoin la vedere cred că nu există niciun conflict între autocustodie și ETF-urile Bitcoin la vedere. „Autocustodia și un ETF nu se exclud reciproc”, a declarat directorul executiv al ARK Invest, Cathie Wood, în timpul unui spațiu pe X pe 10 ianuarie. Ea a remarcat, de asemenea, că ETF-ul Bitcoin al ARK – care percepe un comision de 0,21% – nu urmărește să maximizeze profiturile.

  „Noi privim Bitcoin ca pe un bun public. Și una dintre modalitățile de a face acest lucru este acest produs cu comision redus. Avem alte strategii gestionate în mod activ în care putem face mai mult pe partea de profitabilitate. Nu acesta este obiectivul nostru aici”, a declarat Wood.

  ARE YOU NEW TO CRYPTO STAKING?