Top cripto

  Ce este Liquid Staking?

  Când mizezi jetoane, nu le poți folosi pentru alte lucruri, cum ar fi tranzacționarea sau obținerea de câștiguri suplimentare în DeFi. Dar unele servicii vă permit să vă mizați jetoanele și să vă oferiți în schimb un alt jeton. Acest nou token arată că încă le dețineți pe cele mizate și puteți să le tranzacționați sau să le folosiți în aplicațiile blockchain. 

  În acest articol analizăm acest proces în detaliu și răspundem cum funcționează liquid staking, beneficiile și limitările sale, token-urile populare și multe altele.

  Cuprins

  Ce este staking-ul?

  Miza este ca și cum ai pune o parte din criptomoneda ta deoparte pentru a ajuta la funcționarea unei rețele blockchain; primești recompense pentru acest lucru.

  Aprovizionarea este importantă pentru anumite blockchains care utilizează un sistem numit Proof of Stake (PoS) sau metode similare. În loc să folosească multă energie electrică pentru a crea noi blocuri, așa cum face Proof of Work (PoW), PoS folosește monedele pe care le dețin oamenii pentru a alege cine va crea noi blocuri și va menține blockchain-ul în funcțiune.

  Activele care sunt blocate, sau „mizate”, încurajează persoanele care validează tranzacțiile să respecte regulile. Dacă aceștia încearcă să încalce regulile sau să facă ceva rău, ar putea pierde o parte din banii pe care i-au investit. Această configurație ajută la menținerea sistemului în siguranță și garantează că tranzacțiile sunt tratate corect. 

  Ce este Liquid Staking?

  Liquid staking în cripto vă permite să profitați la maximum de activele mizate, permițându-vă să le folosiți în lumea DeFi. 

  Iată cum funcționează: 

  În criptomonede, miza lichidă permite utilizatorilor să mizeze pe jetoanele lor pentru a sprijini securitatea și consensul rețelei, primind în schimb un jeton lichid și tranzacționabil. Acest proces menține lichiditatea, permițând utilizatorilor să participe la alte investiții sau activități fără a bloca activele.

  Această inovație permite participanților să se implice în diverse aplicații financiare descentralizate, de la platforme de împrumut la piețe de pariuri, fără a avea nevoie de echipamente specializate sau de cunoștințe tehnice.

  Procesul nu numai că deblochează lichiditatea, permițând utilizarea activelor mizate în ecosistemul DeFi, dar oferă și șansa de a obține câștiguri suplimentare prin participarea la diverse servicii DeFi, pe lângă recompensele oferite de miza în sine.

  Miza tradițională vs. miza lichidă

  Traditional Staking vs Liquid Staking

  Miza cripto poate aduce recompense, dar cele două metode au stiluri diferite. Jetoanele tradiționale de miză ajută direct rețeaua, câștigând recompense potențial mai mari. Partea proastă? Jetoanele dvs. sunt blocate până când se încheie perioada de miză.

  Liquid staking vă permite să obțineți jetoane reprezentând activele pe care le-ați mizat, permițându-vă să le tranzacționați sau să le folosiți în DeFi, în timp ce câștigați recompense (ușor mai mici). Așadar, vă bazați pe o terță parte, adăugând un anumit risc.

  Persoanele aleg miza tradițională pentru recompense mai mari și participare directă sau miza lichidă pentru flexibilitate și acces la DeFi. 

  CaracteristicăTraditional StakingLiquid Staking
  Asset LocksAsseturile sunt blocate pentru o perioadă („locked up”)Utilizatorii primesc jetoane lichide reprezentând activele lor mizate
  LichiditateActivele nu pot fi tranzacționate sau utilizate în altă parteJoanii lichizi pot fi tranzacționați sau utilizați în DeFi, și etc.
  RecompenseÎn general, recompense potențiale mai mari datorită rolului de validatorPoate avea recompense ușor mai mici din cauza taxelor de protocol
  CompozabilitateAcces limitat la oportunitățile DeFi în timp ce se mizeazăPermite participarea la diverse protocoale DeFi cu active mizate
  RiscuriRisc tehnic mai micRisc de contrapartidă mai mare (se bazează pe furnizorul de miză)
  DescentralizareUtilizatorii participă direct la validarea rețeleiMai centralizat, se bazează pe furnizorul de miză
  ExempleCosmos, Polkadot, CardanoLido, Rocket Pool

  Avantajele mizei lichide

  S-ar putea să vă întrebați care sunt avantajele jetoanelor liquid staking, acestea oferă mai multe dintre ele:

  • Liberarea fondurilor blocate: În Ethereum și în rețelele similare, atunci când mizați jetoane, nu le puteți tranzacționa sau folosi ca garanție pentru împrumuturi. Dar, cu miza lichidă, puteți folosi în continuare valoarea acestor jetoane pentru tranzacționare sau ca garanție în aplicațiile DeFi, chiar dacă sunt mizate. 
  • Îmbunătățirea integrării DeFi: Când mizați active digitale, puteți obține jetoane speciale ca și chitanță. Aceste jetoane pot fi folosite în diferite servicii financiare online, cum ar fi împrumutul de bani sau pariurile pe evenimente viitoare. 
  • Expansiune a potențialului de câștig: Pe care utilizatorii sunt plătiți în mod tradițional pentru a ajuta la tranzacții. Liquid staking le permite utilizatorilor să câștige mai mult prin utilizarea diferitelor servicii financiare. 
  • Simplificarea participării: Serviciile de miză lichidă permit oamenilor să câștige bani din recompensele blockchain cu ușurință, fără a fi nevoie să configureze sisteme complicate sau să aibă o mulțime de ETH, așa cum fac validatorii solo pe rețeaua Ethereum. 

  Riscuri și limitări

  De asemenea, miza lichidă vine cu riscuri și limitări. Este important să fiți conștienți de acestea înainte de a decide să participați la liquid staking:

  • Slash-uri: Într-o rețea proof-of-stake, dacă un validator pe care l-ați ales face ceva rău sau nu își face treaba cum trebuie, poate fi pedepsit. Dacă se întâmplă acest lucru, ați putea pierde o parte din banii pe care i-ați investit cu ei. De aceea, este important să alegeți validatori de încredere atunci când vă mizați activele într-un mod care vă permite să le folosiți în continuare.
  • Exploatații: Platformele și protocoalele care permit miza lichidă pot fi atacate de hackeri. Acest lucru îi poate face pe oameni să își piardă banii mizați sau poate face ca jetoanele pe care le primesc pentru miză să fie mai puțin valoroase. Este foarte important să verificați cât de sigur este un serviciu de liquid staking și să vedeți dacă are un istoric bun de siguranță înainte de a-l folosi.
  • Volatilitatea pieței secundare: Când faceți miză lichidă, primiți jetoane speciale care reprezintă banii pe care îi puneți. Puteți cumpăra și vinde aceste jetoane. Dar prețul lor se poate schimba foarte mult din cauza modului în care oamenii se simt pe piață, cât de ușor este să le cumperi și să le vinzi și cum se comportă piața criptografică. Acest lucru poate afecta valoarea investiției dvs. și s-ar putea să nu corespundă întotdeauna cu cât de bine se comportă activele reale.

  Protocoale de miză lichidă

  Protocoalele de miză lichidă, precum Lido și Rocket Pool, schimbă modul în care oamenii folosesc miza în Ethereum, oferind noi modalități de a rezolva probleme precum imposibilitatea de a folosi fondurile mizate și necesitatea de a avea mulți bani pentru a începe miza. Ele fac acest lucru mai ușor și mai accesibil.

  Ce este Lido Staking?

  Lido este un protocol financiar descentralizat care oferă miză lichidă pentru Ethereum, printre alte blockchains. Atunci când utilizatorii își mizează Ethereum (ETH) prin Lido, ei primesc în schimb stETH (staked ETH), care reprezintă ETH-ul mizat plus recompensele câștigate. 

  Acest ETH poate fi apoi utilizat în diverse protocoale DeFi, permițând utilizatorilor să câștige venituri suplimentare din activele pe care au mizat.

  Principalul avantaj al lui Lido este capacitatea sa de a oferi lichiditate imediată activelor mizate, ceea ce îl face o opțiune atractivă pentru investitorii care nu doresc să își blocheze capitalul.

  Rocket Pool Service

  Rocket Pool este un serviciu popular în rețeaua Ethereum care permite oamenilor să își mizeze criptomonedele sau să își administreze serverele de calculator pentru rețea. Mizând ETH cu Rocket Pool, utilizatorii primesc rETH, un token care reprezintă ETH-ul mizat și recompensele de miză acumulate. 

  Rocket Pool se distinge printr-o rețea descentralizată de operatori, asigurând un grad ridicat de descentralizare și securitate. Acesta reduce pragul de intrare pentru miza pe Ethereum, permițând participarea cu doar 0,01 ETH, făcându-l accesibil unui public mai larg.

  Jetoane care acceptă liquid staking

  Tokens populare care susțin Liquid Staking

  Prin participarea la liquid staking, primiți liquid staking tokens (LSTs) care reprezintă activele pe care le-ați mizat și care pot fi folosite în diverse scopuri DeFi, cum ar fi împrumutul sau tranzacționarea.

  Iată câteva dintre cele mai populare jetoane care acceptă liquid staking:

  Ethereum (ETH)

  • Lido Staked Ether (stETH): Cel mai popular LST, care oferă expunere la ETH mizat și reprezintă cea mai mare cotă de piață.
  • Rocket Pool ETH (rETH): O alternativă descentralizată la Lido, care oferă o abordare bazată pe comunitate pentru a pune miză lichidă ETH.
  • Alte opțiuni: Frax Ether (frxETH), Mantle Staked Ether (METH), etc.

  Solana (SOL):

  • Marinade Staked SOL (mSOL): Un furnizor de top de soluții de miză lichidă pentru SOL, oferind jetoane mSOL reprezentând jetoane SOL mizate.
  • Lido Staked SOL (stSOL): Oferta Lido pentru SOL de înțepat lichid, oferă o alternativă la Marinade.

  Cosmos (ATOM)

  • Stride Staked ATOM (stATOM): O soluție populară pentru ATOM cu miză lichidă, care permite participarea la ecosistemul Cosmos.
  • Alte opțiuni: Liquid Staking (LQST), Agoric (AGT), etc.

  Alte token-uri

  • O varietate de alte jetoane, cum ar fi Polygon (MATIC), Polkadot (DOT), Avalanche (AVAX) și Cardano (ADA) au, de asemenea, diverse opțiuni de miză lichidă disponibile.

  Concluzie privind miza lichidă

  Miza lichidă le permite oamenilor să câștige recompense prin miză, fără a renunța la controlul asupra activelor lor. Acest lucru înseamnă că puteți folosi în continuare cripto pentru a face mai mulți bani sau pentru a vă împrumuta, făcând totul mai flexibil și mai accesibil.

  În timp ce oferă multe beneficii, cum ar fi accesul mai ușor la DeFi și potențialul de a obține câștiguri suplimentare, utilizatorii ar trebui să fie atenți la riscuri precum problemele de securitate sau schimbările de preț. 

  În general, miza lichidă face ca miza să fie mai simplă și mai utilă pentru toată lumea, sporind puterea DeFi pe parcurs.

  FAQ despre Liquid Staking

  Cum funcționează liquid staking?

  Liquid staking vă permite să mizați cripto-monedele și să primiți în schimb un token tranzacționabil. Acest token reprezintă activele dvs. mizate și poate fi utilizat în platformele DeFi.

  Care este diferența dintre liquid staking și staking?

  Liquid staking oferă un token care reprezintă activele dvs. mizate pentru a fi utilizate în DeFi, oferind lichiditate. Miza tradițională vă blochează activele, restricționând utilizarea lor în afara câștigării de recompense de miză.

  Este riscantă miza lichidă?

  Da, implică riscuri precum vulnerabilitățile de securitate ale platformei de miză, potențialul de pierdere din cauza penalizărilor validatorilor (slashing) și volatilitatea prețului token-urilor emise.

  Ce jetoane suportă liquid staking?

  Token-urile populare care suportă liquid staking includ Ethereum (ETH), Solana (SOL) și Cosmos (ATOM), platformele care emit versiunile lor de jetoane stacked (de ex, stETH pentru Ethereum).

  Care sunt cele mai populare protocoale de liquid staking?

  Lido și Rocket Pool sunt printre cele mai populare, oferind soluții de liquid staking pentru Ethereum și alte criptomonede.

  ARE YOU NEW TO CRYPTO STAKING?