Căderea creierului Bitcoin Fog’s Mastermind

Începător

Ghidul începătorului pentru criptomonede

Intermediar

Un ghid intermediar pentru blockchain și cripto

Expert

Știri despre criptomonede pentru experți

Roman Sterlingov, inițiatorul din spatele Bitcoin Fog, o importantă platformă de mixare a criptomonedelor, a fost condamnat pentru spălare de bani de către un tribunal districtual din Statele Unite. Hotărârea, pronunțată într-o zi de marți, l-a găsit pe Sterlingov, în vârstă de 35 de ani, vinovat de mai multe capete de acuzare. Aceste acuzații au cuprins spălare de bani, conspirație în vederea comiterii de spălare de bani, operarea unei întreprinderi de transmitere de bani fără licență și încălcări ale Legii din D.C. privind agenții de transmitere de bani.

Sterlingov a condus Bitcoin Fog până în 2021

Pe toată durata procesului său, Sterlingov a susținut că a fost doar un simplu participant la utilizarea serviciului, mai degrabă decât un operator real al acestuia. Cu toate acestea, Departamentul de Justiție al Statelor Unite, printr-un comunicat de presă, a divulgat că probele din proces au dovedit în mod concludent implicarea lui Sterlingov în gestionarea Bitcoin Fog din octombrie 2011 până în aprilie 2021. Operațiunea sa a servit în principal ca un canal pentru infractorii care urmăreau să ascundă originea câștigurilor lor ilegale de ochii curioși ai agențiilor de aplicare a legii.

Pe parcursul acestor zece ani, Bitcoin Fog a contribuit la spălarea a peste 1,2 milioane de Bitcoin, care, la momentul tranzacțiilor, erau evaluate la aproximativ 400 de milioane de dolari. O parte substanțială a acestor fonduri spălate a fost urmărită până la piețele darknet, cunoscute pentru afacerile cu narcotice, fraude informatice, furturi de identitate și diseminarea de materiale despre abuzuri sexuale asupra copiilor.

Jim Lee, șeful unității de investigații penale a Serviciului de taxe interne (IRS), a subliniat, în timpul procesului, că inculpatul a avut un rol esențial în spălarea a sute de milioane de dolari din fonduri ilicite din dark web prin intermediul Bitcoin Fog, cu scopul de a masca adevărata sursă a acestor fonduri.

Din partea apărării, avocatul lui Sterlingov, Tok Ekeland, a semnalat intenția de a contesta decizia juriului prin intermediul unui apel. În urma condamnării, juriul a dispus confiscarea activelor legate de Bitcoin Fog, printre care se numără 1.354 BTC conținute într-un portofel Bitcoin Fog și aproape 350.000 de dolari în diverse criptomonede stocate într-un cont Kraken confiscat.

Cele mai grave acuzații aduse lui Sterlingov, și anume conspirația de spălare de bani și actul de spălare de bani în sine, ar putea duce la o pedeapsă maximă de încarcerare de 20 de ani, în timp ce restul acuzațiilor ar putea duce la o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare. Sentința pentru Sterlingov este programată pentru 15 iulie.

Se anunță un proces pentru cofondatorul Tornado Cash

Roman Storm, unul dintre co-creatorii controversatului mixer cripto Tornado Cash, își așteaptă procesul în septembrie pentru acuzații care includ conspirație pentru spălare de bani, conspirație pentru a opera fără licență de transmitere de bani și conspirație pentru încălcarea Legii privind puterile economice de urgență internaționale. Storm și-a declarat nevinovăția în ceea ce privește toate acuzațiile.

Storm, care a fost acuzat în mod oficial în august 2023 și care este în prezent eliberat pe o cauțiune de 2 milioane de dolari, a subliniat repercusiunile semnificative pe care acest caz le are pentru dezvoltatorii Web3 și pentru cei preocupați de software și de drepturile de confidențialitate. În ciuda faptului că susținătorii Tornado Cash susțin că serviciul facilitează pur și simplu software-ul pentru tranzacții financiare descentralizate, fără a se ocupa direct de transmiterea banilor, reprimarea sa este percepută ca o amenințare iminentă pentru dezvoltatorii axați pe aplicații centrate pe confidențialitate.

De atunci, Trezoreria Statelor Unite a inclus Tornado Cash pe lista sa de resortisanți special desemnați, interzicând efectiv interacțiunile americane cu acest mixer. Departamentul acuză Tornado Cash de spălare a peste 7 miliarde de dolari în monedă virtuală de la înființarea sa în 2019.

Începător

Ghidul începătorului pentru criptomonede

Intermediar

Un ghid intermediar pentru blockchain și cripto

Expert

Știri despre criptomonede pentru experți