Bitcoin crește în ciuda afirmației “fără valoare” a BCE

Începător

Ghidul începătorului pentru criptomonede

Intermediar

Un ghid intermediar pentru blockchain și cripto

Expert

Știri despre criptomonede pentru experți

A trecut puțin peste o săptămână de când experții Băncii Centrale Europene (BCE) au criticat Bitcoin (BTC) și criptomonedele, catalogându-le drept speculative, lipsite de valoare și care facilitează activitățile infracționale. Cuvintele lor de avertizare cu privire la “pericolele sociale” asociate cu aceste active digitale au avut ecou în întreaga lume financiară. În ciuda acestui fapt, principalul activ financiar descentralizat (DeFi) își continuă ascensiunea, apropiindu-se tot mai mult de maximul său istoric (ATH).

Directorul general al BCE pentru infrastructura pieței și plăți, Ulrich Bindseil, și Jürgen Schaaf, consilier pentru infrastructura pieței și plăți, și-au exprimat scepticismul într-o postare pe blog intitulată “Aprobarea ETF pentru Bitcoin – hainele noi ale împăratului gol-goluț” din 22 februarie, afirmând că “valoarea justă a Bitcoin este încă zero”.

Poziția lor a rămas fermă chiar și după ce Comisia pentru valori mobiliare și burse din Statele Unite (SEC) a aprobat fondurile tranzacționate la bursă (ETF) Bitcoin la vedere în ianuarie, avertizând investitorii cu privire la riscurile percepute și la posibilele consecințe ale creșterii recente a prețurilor Bitcoin. Ei au scris:

“Astăzi, tranzacțiile Bitcoin sunt încă incomode, lente și costisitoare. În afara darknet-ului, partea ascunsă a internetului folosită pentru activități criminale, este foarte puțin folosită pentru plăți.”

Analiza prețului Bitcoin

În ciuda faptului că s-au referit la Bitcoin ca la o “săritură de pisică moartă”, Bindseil și Schaaf au recunoscut rezistența sa neașteptată, atribuind raliul la “factori temporari” și suspectând “manipularea prețurilor și alte tipuri de fraudă” pe piață.

De la publicarea postării lor pe blog, valoarea Bitcoin a crescut cu 29,51%, urcând de la 51.645 de dolari la prețul actual de tranzacționare de 66.886 de dolari. Aceste cifre reprezintă o creștere zilnică de 2,62% și o creștere săptămânală de 18,08%, culminând cu o creștere lunară remarcabilă de 55,76%.

Interesant este că Bitcoin și-a depășit deja maximul istoric în euro (EUR), ajungând la 63.417,67 euro, tranzacțiile actuale oscilând în jurul valorii de 61.828,59 euro începând cu data de 5 martie. Această întorsătură ironică a sorții pentru BCE subliniază și mai mult natura imprevizibilă a piețelor de criptomonede.

Mai mult, comunitatea criptografică de pe platformele de socializare a subliniat rapid ironia situației președintelui BCE, Christine Lagarde, întrucât s-a aflat că propriul său fiu a investit în active criptografice, contrar poziției sale publice. Lagarde criticase anterior criptomonedele și își exprimase dezamăgirea față de deciziile de investiții ale fiului său în timpul iernii criptografice din noiembrie 2023, în care a deplâns pierderile de aproximativ 60% din capitalul investit de acesta.

Începător

Ghidul începătorului pentru criptomonede

Intermediar

Un ghid intermediar pentru blockchain și cripto

Expert

Știri despre criptomonede pentru experți