Ascensiunea Ethereum: Revoluția activelor tokenizate în frunte

Începător

Ghidul începătorului pentru criptomonede

Intermediar

Un ghid intermediar pentru blockchain și cripto

Expert

Știri despre criptomonede pentru experți

Tehnologiile financiare digitale au un potențial de transformare semnificativ. Tehnologia registrului distribuit (DLT), cu blockchain fiind cel mai recunoscut exemplu, facilitează emisiunile de obligațiuni digitale. În timp, acest lucru ar putea reduce dependența de intermediari în timpul emisiunii, sporind eficiența operațională și posibil reducând costurile.

În plus, DLT sprijină tokenizarea activelor tangibile, ceea ce ar putea extinde aria de acoperire a unor instrumente financiare specifice.

Ecosistemul divers al Ethereum cu contracte inteligente și aplicații descentralizate
Explorarea ecosistemului Ethereum: Contracte inteligente și aplicații descentralizate

Cu toate acestea, pentru a actualiza aceste beneficii și a obține o acceptare mai largă, Moody's consideră că tehnologiile bazate pe DLT trebuie să abordeze diverse provocări. Printre acestea se numără absența interoperabilității și a standardizării între platformele DLT, opțiuni de numerar digital nesigure, ambiguități de reglementare și riscuri tehnologice.

Recent, numeroase instituții au aprofundat blockchain fără permisiune prin proiecte pilot și tranzacții reale. O parte semnificativă s-a arătat interesată de Ethereum, atrasă de ecosistemul său cuprinzător și de creșterea aplicațiilor și a rețelelor în ultimii ani.
Fiind un blockchain public transparent, Ethereum oferă un strat de bază pentru ca dezvoltatorii să conceapă soluții pentru schimbul de date și valori în diverse rețele. Designul său adaptabil și viitoarele sale actualizări, în special cele care sporesc interoperabilitatea, poziționează Ethereum drept o platformă favorită pentru emisiunile de obligațiuni digitale.

Emisiunea de obligațiuni a Băncii Europene de Investiții pe Ethereum
Utilizarea instituțională: Emisiunea de obligațiuni a Băncii Europene de Investiții pe Ethereum

De exemplu, instituții precum Banca Europeană de Investiții au utilizat Ethereum pentru emisiuni de obligațiuni.

În special, Ethereum a stat la baza unei obligațiuni verzi digitale emise de Société Générale în 2023, în valoare de 10 milioane de euro. Pe termen lung, Moody's preconizează o interconectivitate tot mai mare între rețelele publice de tip blockchain, precum Ethereum, și infrastructura convențională, consolidând aplicațiile blockchain și favorizând extinderea industriei.

Tendința de tokenizare a activelor, prin care activele tangibile, cum ar fi bunurile imobiliare sau obiectele de artă, sunt convertite în jetoane digitale cu ajutorul DLT, a crescut în ultima vreme. Valoarea totală a activelor tangibile tokenizate pe blockchains publice a crescut de la 1 miliard de dolari la 2 miliarde de dolari în decurs de un an, Ethereum găzduind cea mai mare parte.

O provocare principală care împiedică creșterea tokenizării este absența banilor digitali de încredere, ceea ce îi împinge pe unii actori de pe piață să deconteze tranzacțiile din exterior sau să recurgă la stablecoins.

Stablecoins, variante de criptomonede ancorate la active precum monedele fiduciare, reprezintă o formă de numerar digital. Cu toate acestea, incapacitatea acestora de a-și menține în mod constant legătura în condiții de volatilitate reprezintă o preocupare.

Soluțiile alternative, cum ar fi depozitele bancare tokenizate și monedele digitale ale băncii centrale (CBDC), ar putea răspunde acestor preocupări. Moody's anticipează progrese în aceste domenii în 2024, deși integrarea lor cu blockchains publice rămâne incertă.

Ascensiunea tokenizării activelor: Proprietăți imobiliare și opere de artă convertite în jetoane digitale pe Ethereum
Tokenizarea activelor tangibile: Rolul lui Ethereum în creșterea de 2 miliarde de dolari

Moody's se așteaptă, de asemenea, la o claritate juridică sporită în 2024, autoritățile de reglementare elaborând cadre pentru activele și serviciile digitale emergente. Cu toate acestea, ritmul variază la nivel global. Regiuni precum UE, Singapore și Emiratele Arabe Unite ar putea atrage mai mulți investitori datorită protecțiilor sporite și structurilor noi de acordare a licențelor pentru activele digitale.

În schimb, este probabil ca SUA să se bazeze pe acțiuni de reglementare pentru a modela peisajul activelor digitale, un cadru cuprinzător fiind încă la orizontul îndepărtat.

Începător

Ghidul începătorului pentru criptomonede

Intermediar

Un ghid intermediar pentru blockchain și cripto

Expert

Știri despre criptomonede pentru experți